latinica  ћирилица
12/10/2018 |  21:12 | Аутор: СРНА

Рим против нових санкција Москви

Италија се противи намјери ЕУ да уведе санкције земљама које врше сајбер нападе, показао је повјерљиви документ у који је Ројтерс имао увид.
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf) -
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf)

Ројтерс наводи да је противљење Рима у складу са позивима италијанских власти да се ублаже тензије са Русијом, али наглашава да би такав потез Италију могао удаљити од савезника у ЕУ.

Дипломате ЕУ тврде да је циљ плана Брисела да се ојачају одбрана и одвраћање од сајбер напада, нарочито из Русије, коју су у посљедњих неколико мјесеци многи оптуживали за мијешање у изборе у многим западним земљама, као и за угрожавање безбједности електронским средствима.

Међутим, Италија се противи идеји о новом казненом режиму, коју подржавају многе државе ЕУ.

Документ показује да су увођење санкција подржале Велика Британија, Француска, Естонија, Холандија, Румунија, Словачка, Летонија, Литванија и Пољска, док Белгија, Финска и Шведска подржавају "постепени одговор" на будуће нападе, који би подразумијевао бројне мјере прије увођења санкција.

Ројтерс додаје да италијански званичници нису били доступни да дају изјаву поводом става Италије.

Италија је у више наврата позивала на ублажавање санкција Русији, које је ЕУ Москви увела због присаједињења Крима и пружања подршке проруским борцима на том полуострву.