latinica  ћирилица
13/10/2018 |  10:46 | Аутор: СРНА

Петковић: На Косову и Метохији се стварају терористичке базе

На Косову и Метохији постоје структуре које озбиљно раде на стварању терористичких база с циљем изазивања потреса у српским срединама и шире, изјавио је данас помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Балкан (Фото: Sputnik) -
Балкан (Фото: Sputnik)

Поводом открића српских служби да је терористичка група Албанаца са Косова и Метохије под контролом "Исламске државе" планирала прошле године да изврши нападе у Грачаници и Косовској Митровици, Петковић каже да је од 1999. године албански народ вјерски радикализован, о чему свједочи чињеница да је јужно од Ибра од 1999. године до данас изграђено више од 900 џамија.

"Дакле, реч је о једном сценарију који је требало да подсећа на онај из 17. марта 2004. године", рекао је Петковић за Телевизију "Пинк".

Он је навео да Албанци планирају да сљедеће седмице уврсте у дневни ред приштинске скупштине сет закона који се односи на формирање такозване војске Косова, али не под тим називом.

Петковић је објаснио да планирају да задрже назив Безбједносне снаге Косова, како би избјегли уставне амандмане за које им је приликом гласања потребна и подршка Српске листе.

"Албанци већ дуже време покушавају да формирају војску Косова која би била мултиетничка, односно, у којој би били и Срби, како имали оправдање приликом напада на српске средине да то није етнички мотивисано", рекао је Петковић.

Он је истакао да су Срби у оквиру Српске листе јасно ставили до знања да не желе да учествују у формирању војске Косова.

Петковић каже да је до 1999. албанска друштво на Косову и Метохији било секуларно и да је свој национални идентитет заснивало на језику, а не религији, док је сада радикализовано у многим аспектима.

"Качаник је од стране `Њујорк тајмса` био проглашен за престоницу вехабизма, док је у извештају Стејт департмента наведено да је 400 Албанца са Косова отишло да ратује на страни `Исламске државе` у Сирији", додао је Петковић.

Политички аналитичар Бранко Радун наводи да на Косову и Метохији има доста припадника терористичке `Исламске државе` који су се борили у Сирији.

"Ту се створио нови талас реисламизације Албанаца. Тако, например, 1999. Албанци нису нападали само Србе већ и неалбанско становништво и муслимане који нису Албанци. Сада се то мења, сада имају апсирације да преко ислама асимилују и бошњачко становништво у Црној Гори и Рашкој, кроз неку нову исламизацију свог становништва", рекао је Радун.