latinica  ћирилица
13/10/2018 |  16:10 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Откривени нови детаљи око нестанка саудијског новинара

Истрага коју Турска спроводи поводом нестанка истакнутог саудијског новинара Џамала Кашогија открила је снимке са његовог сата, који наводно указују на то да је мучен, а потом убијен, јавља турски лист "Сабах". Лист наводи да је Кашоги покренуо опцију за снимање на телефону прије него што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу.

Камере на саудијском конзулату забиљежиле су 2. октобра улазак Џамала Кашогија у зграду, али доказа о његовом изласку из зграде нема. Саудијске власти тврде да се Кашоги у Конзулату кратко задржао како би добио документе неопходне за вјенчање са Туркињом Хатиџе Џенгиз и да је зграду након тога напустио. Вјереница која га је чекала испред, тврди да Кашоги никада није изашао из конзулата.

"Искрено, нисам мислио да се нешто овако може догодити. Па, он је отишао у конзулат. Људи иду у конзулате да добију документе. Ако саудијски конзулат може да се претвори у ово у што сматрамо да се претворио, онда и конзулати других, сличних режима могу да ураде исто", изјавио је пријатељ Џамала Кашогија Азам Тамими.

Савјетник турског предсједника Јасин Актај истиче да су били забринути да можда није ухапшен, али није, каже, ни помишљао да би могао да буде убијен.

"Наравно, чак ни у овом тренутку не знамо да ли је убијен, мада су слабе могућности да је жив", истиче Актај.

Кашоги, истакнути критичар саудијског краља Салмана, био је дописник Вашингтон поста и живио је на релацији Истанбул – Вашингтон. Саудијску Арабију напустио је прошле године, пошто је критиковао саудијску политику у Јемену и притисак који се врши на критичаре власти. Његов нестанак изазвао је оштра реаговања у читавом свијету.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће се сазнати шта се догодило са саудијским новинаром у Турској.

"Нико још не зна шта се стварно догодило, али се појављују разне верзије. У сваком случају то је страшно", рекао је Трамп.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес затражио је истину о нестанку Кашогија. У изјави за Би-Би-Си, Гутерес је изразио страховање да ће се такви нестанци догађати све чешће и да ће постати нормални.