latinica  ћирилица
13/10/2018 |  18:51 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

ЦИК приводи крају пребројавање гласачких листића; пребројани гласови за чланове Предсједништва БиХ

Централна изборна комисија БиХ наставља објављивати прелиминарне резултате Општих избора. Милорад Додик, са више од 70.000 гласова предности, на основу 100 одсто пребројаних листића, нови је српски члан Предсједништва БиХ. Његову досадашњу функцију предсједника Републике, вољом бирача, наслиједиће Жељка Цвијановић.

Бирачи су одлучили - трка за српског члана Предсједништва БиХ је завршена и према подацима Централне изборне комисије, трендови су мање-више остали исти. Сви гласови су пребројани и према њима је, још увијек прелиминарно, Милорад Додик у апсолутном вођству.

Кандидат СНСД-а освојио је 350.585 или 53,86 одсто гласова. Младен Иванић, кандидат Савеза за побједу, са 279.745 или 42,98 одсто освојених гласова, изборну битку је изгубио. У кабинет Предсједништва БиХ, за исти сто са Милорадом Додиком ће, из реда хрватског народа Жељко Комшић, са више од 19 одсто гласова предности у односу на противкандидата, и из реда Бошњака Шефик Џаферовић, са 36,48 одсто подршке бирача.

Ситуација се, у односу на досадашњу, није битно мијењала ни када је ријеч о кандидатима за предсједника Републике Српске. Судећи према прелиминарним резултатима и 99,87 одсто пребројаних гласова, више нема дилеме да ће на досадашњу позицију Милорада Додика доћи актуелна предсједница Владе Српске и Додикова страначка колегиница Жељка Цвијановић. У односу на Вукоту Говедарицу, кандидата Савеза за побједу, Цвијановићева је освојила нешто више од четири одсто, односно укупно 306.409 гласова подршке. Потпредсједници Српске остају Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

На основу једнаког броја обрађених бирачких мјеста, ни снаге у Народној скупштини Републике Српске неће се битније мијењати. Највећу подршку бирача добио је СНСД са 32,1 осто освојених гласова. СДС према парламентарним резултатима по снази остаје друга најјача странка у Српској са 18,51 одсто гласова. Слиједе га ДНС са 14,75 одсто, ПДП са 10,53 одсто, СП са 8,23 одсто, НДП са 4,19 одсто. Цензус је прешла и коалиција "Заједно за БиХ" са 3,5 одсто и Уједињена Српска са 3,15 одсто гласова подршке.

У бици за Представнички дом парламента БиХ у Српској и даље води СНСД са 39,19 одсто подршке, подаци су ЦИК-а. Највећу странку у Српској у Парламенту БиХ слиједи листа СДС-а, потом ПДП, ДНС, СП и СДА. На изборима за Представнички дом парламента БиХ у Федерацији на првом мјесту је СДА, са 25,65 одсто гласова подршке. Слиједе је СДП, коалиција коју предводи ХДЗ БиХ, ДФ-ГС, СББ, Наша странка, ПДА и А-СДА.

У Представничком дому парламента Федерације БиХ доминантна политичка снага ће бити СДА, а своје посланике у фотељама имаће и коалиција окупљена око ХДЗ БиХ, те Коалиција ДФ-ГС, СББ, Наша Странка и Независни блок. Када је ријеч о изборима за скупштине 10 кантона, у пет води СДА, у четири ХДЗ БиХ, те у једном СДП. У скупштини Ливањског кантона, према посљедњим резултатима своје посланике имаће и Српска листа .