latinica  ћирилица
14/10/2018 |  10:26 ⇒ 13:42 | Аутор: БЕТА

Турска: Камион са мигрантима слетио с пута, 22 мртвих

Најмање 22 мигранта, међу којима су и дјеца, погинула су данас када се камион преврнуо у западној турској провинцији Измир, јавила је турска новинска агенција Анадолија нови биланс настрадалих.
Турска: Камион с мигрантима слетио с пута - Фото: Анадолија
Турска: Камион с мигрантима слетио с путаФото: Анадолија

Првобитни биланс био је 15 настрадалих, а касније је подигнут на 22 мртва и 13 повријеђених, пренијела је агенција. Повријеђени су пребачени у оближње болнице.

Камион који је превозио мигранте слетио је с пута и пао у корито канала, навела је агенција. Возило је из Ајдина путовало ка Измиру, на западној обали Турске када је нагло скренуло с пута, преноси Франс прес.

За сада се не зна националност миграната. Они су, како изгледа, ишли ка обали, вјероватно ка полуострву Дилек, одакле је грчко острво Самос удаљено само неколико километара.

Снимци турске телевизије приказали су уништено и изгорјело возило у кориту ријеке окружено тимовима за спасавање.

Мигранти са Блиског Истока, Азије и Африке који желе да стигну до богатијих држава Европске уније преко Грчке користе Турску као значајну транзитну руту.

Посљедњих неколико година стотине хиљада миграната покушало је морем са турске обале да стигне до сусједне Грчке, чланице Европске уније. Око 25.000 људи стигло је у Грчку од почетка године, а у покушају прелаза живот је изгубило 118 људи.

Договором Турске и ЕУ постигнутим 2016. према којем Грчка враћа мигранте назад у Турску, знатно је смањен број прелазака али и даље бројни мигранти покушавају тим путем да стигну до запада Европе.