latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:03 ⇒ 18:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски званичник: Ускоро докази о убиству Кашогија

ДНК узорци Џамала Кашогија достављени су Турској, што значи да истражитељи неће морати да траже узорке од Саудијске Арабије, рекао неименовани званичник.
Саудијски конзулат у Истанбулу - Фото: ТАНЈУГ
Саудијски конзулат у ИстанбулуФото: ТАНЈУГ

Турско-арапска медијска асоцијација тражи да "власт која је издала налог" за убиство буде кажњена. Турска "никада неће дозволити забашуривање" убиства саудијског новинара, поручују из владајуће странке.

Неименовани високи турски званичник рекао је да ће истражитељи вјероватно ускоро утврдити шта се догодило са тијелом убијеног саудијског новинара .

Истовремено, предсједник Турско-арапске медијске асоцијације, Турак Кислакчи, изјавио је испред саудијског конзулата у Истанбулу гдје је Кашоги послљдњи пут виђен како улази 2. октобра, да би требало казнити "власт која је издала налог" да Кашоги буде убијен.

Он тврди да су Кашогија "убиле крвожедне убице" и истиче да његова група тражи "истинску правду" за убијеног колегу.

У међувремену, потпредсједник турске владајуће Партије правде и развоја, Нуман Куртулмуш, рекао је да Турска "никада неће дозволити забашуривање" убиства саудијског новинара Кашогија.

Он је навео да ће његова земља подијелити са свијетом доказе о убиству Кашогија и да је коначан резултат истраге близу.

- Саудијска администрација неће моћи да се измигољи из овог злочина уколико он буде потврђен - закључио је овај високи турски званичник.

Саудијска Арабија је синоћ саопштила да је саудијски новинар и дописник Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен у тучи са људима које је срео у конзулату те земље у Истанбулу, чиме је Ријад први пут признао да тај новинар није жив, након што је две недеље негирао да је умешан у његов нестанак.

"Истрага је још у току и ухапшено је 18 Саудијаца до сада", наводи се у саопштењу саудијског тужиоца и додаје да су саветник Краљевског суда Сауд ел Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени, пренео је Ројтерс.

Саудијска верзија догађаја се умногоме разликује од оне коју су изнијели турски званичници, а који тврде да је Ријад послао "одред смрти" да убије и раскомада Кашогија.