latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:23 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

На Данима дрварске дрењине више од 40 излагача

У Дрвару је данас одржана привредно-туристичка манифестација Дани дрварске дрењине на којој је више од 40 излагача представило своје производе.
Дрвар - "Дани дрварске дрењине" - Фото: СРНА
Дрвар - "Дани дрварске дрењине"Фото: СРНА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, који је присуствовао овој манифестацији, рекао је да је почаствован што је данас у Дрвару, те је за наредну седмицу најавио састанак на којем би се разговарало о томе како да се ова манифестација подигне на виши ниво.

Мирјанић је објаснио да би тиме Дани дрварске дрењине имали и међународно учешће што би омогућило пласман производа дрварског краја на инострано тржиште.

Он је истакао да ће Влада и ресорно министарство пружити неопходну помоћ да би се све то реализовало.

Манифестацију је отворио начелник општине Горан Броћета, који је истакао да је са министром Мирјанићем договорио да се предузму конкретни кораци на побољшању нивоа организације манифестације како би се производи дрварског краја пронашли на европском тржишту што би многим породица које се баве производњиом дрењине омогућило бољу егзитенцију.

Присутнима се обратио и министар привреде у Ливањском кантону Милош Баук, на чију иницијативу је његово министарство подржало ову манифестацију са 5.000 КМ.

Новчане награде данас су додијељене власнику штанда који је имао најразноврснију понуду од дрењина, затим за најуређенији штанд и власнику штанда на којем је била најбогатија понуда сувенира.

Своје производе данас су представили излагачи из Дрвара, Бањалуке, Рибника, Приједора и Острошца код Бихаћа.

Пажњу присутних привукао је штанд на којем су своје производе представили ученици трећег разреда Средње школе и матуранти основне школе из Дрвара. Новац од продатих производа помоћи ће им да оду на матурску екскурзију.

Земља партнер овогодишње манифестације је Аустрија. Покровитељ и организатор овогодишњих Дана дрењине су општина и Центар за културу и спорт Дрвар.