latinica  ћирилица
20/10/2018 |  20:29 ⇒ 21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски судија: У борби против корупције угледати се на Србију

Судија Трговинског суда Хрватске Мислав Колакушић позвао је грађане да се укључе у борбу против корупције и поручио да Хрватској узори у томе могу бити Србија, гдје се сумњива имовина одузима и продаје већ у првостепеним судским поступцима, али и Румунија која је покренула поступке против више од 30.000 људи.
 - Фото: Domaci.de
Фото: Domaci.de

- Хрватској узор у борби против корупције требају бити Румунија и Србија - рекао је Колакушић и додао да су у Србији одлучно кренули у борбу, јер се тамо већ у првостепеном поступку због корупције одузима и продаје имовина, преноси хрватски Национал.

- Aко се ради о мафијашима, онда та имовина иде за дјечје вртиће и домове за незбринуту дјецу. Ако се у поступку докаже да нису криви, добиће накнаду штете. Али, већ у првом тренутку им се све одузима јер иначе - корупција се исплати - истакао је судија.

Колакушић, који је и званично објавио почетак своје антикорупцијске кампање у склопу недавно основане организације, рекао је да је да је то "основа за опоравак друштва".

- Хрватска је држава која је покрадена и опљачкана. Уколико се не супроставимо корупцији на свим нивоима и то свим снагама - Хрватска ће нестати. Сваке године у Хрватској се украде више од 30 милијарди куна. Према истраживањима агенција, половина новца за јавне набавке губи се због корупције - рекао је Колакушић.