latinica  ћирилица
21/10/2018 |  14:42 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Тужилаштво очајно због губитка пристрасних судија

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, оцијенио је да је Тужилаштво Механизма за кривичне судове очајно јер је изгубило пристрасне судије у процесу против његовог оца, па се стога жалило против коначне одлуке, иако знају да немају право жалбе.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

"Сви они знају да немају право жалбе и да морају да прихвате то тако. Ми смо много неправде прихватили и прогутали у претходном периоду. Надам се да ћемо сада имати бољу ситуацију, праведније суђење, а то Тужиоцу очигледно смета", рекао је Дарко Младић Срни.

Он је истакао да није посао тужиоца да се бави судијама него да ради свој посао.

"Они су навикли већ предуго на једно другачије поимање права", рекао је Младић и додао да, након што је претходна жалба Тужилаштва због дисквалификације троје судија одбачена, а сада захтијевају да неко поново одлучује о томе, доказује да су судије биле пристрасне.

Младић је оцијенио да Тужилаштво на овај начин покушава да "креира једну нову ситуацију", али мисли да у томе неће успјети.

"То би било насиље да се промени, а мислим и да немају начина да то промене. Само понашање Тужилаштва нам даје наду да ћемо имати праведније и фер судије у наставку", рекао је Младић.

Он је појаснио да су сада добили вијеће које је именовао судија Вилијам Секуле, чије је изузеће из свог предмета иначе затражио Радован Караџић, а које ће да одлучи да ли су они уопште имали право на жалбу зато што су већ одбијени.

"Они су сада искористили Караџићеву жалбу против судије у његовом предмету да би поново тражили да неко веће одлучује имају ли они право на жалбу или не. Тако да, сада и ако добију, аргументација остаје иста јер једноставно не могу да добију осим насиљем", рекао је Младић.

Београдске "Вечерње новости" пренијеле су да је судија Вилијам Секуле формирао судско вијеће које ће одлучити да ли Тужилаштво у Младићевом предмету има право да се жали на одлуку судије Жана Клода Антонетија да дисквалификује судије Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Лија Даћуна због пристрасности.

Наведено је да је Секуле у то вијеће поставио Кенијца Лија Мутхога, Данца Вагна Јонсена и Енглеза Бена Емерсона, чиме се практично поступак враћа корак уназад, јер се сада разматра има ли Тужилаштво право на жалбу, која је већ одбачена.

Тужилаштво се почетком септембра жалило на одлуку Антонетија, који је послије дисквалификације именовао троје нових судија у Младићево апелационо вијеће, и затражило да се образује трочлана судска комисија која ће поново разматрати Младићев захтјев за дисквалификацију.

Судија који је одлучивао о томе Џозеф Масанче закључио је да не постоји правни основ за такву жалбу и да правила по којима функционише Механизам у Хагу не пружају подршку да Тужилаштво поднесе такав захтјев на судску одлуку.

Међутим, они су се потом жалили сљедећем судији по рангу, Секулеу, који је прихватио њихов захтјев да се формира трочлано вијеће, које ће то размотрити.

Ново жалбено вијеће Ратка Младића, формирано послије дисквалификације Мерона Ађијуса и Даћуна, чине предсједавајући Приска Матимба Нијамбе, Амината Луис Н`гумс, Гбердао Густаве Кам, Сејмор Патом и Елизабета Ибанда Нахамиа.

Они би правоснажну пресуду требало да донесу до краја 2020. године.