latinica  ћирилица
21/10/2018 |  18:22 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Лондон подржава, Берлин жали због Трампове одлуке

Велика Британија је саопштила да подржава одлуку америчког предсједника Доналда Трампа о повлачењу из Споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета са Русијом, док је Њемачка оцијенила да је тај потез за жаљење.
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk) -
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk)

Британски министар одбране Гевин Вилијамсон изјавио је за "Фајненшел тајмс" да његова земља "апсолутно одлучно подржава САД у спору око Споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета.

Он је оптужио Русију да угрожава споразум и позвао Кремљ да "ствари доведе у ред у својој кући".

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је данас да је Споразум о елиминацији ракета средњег и малог домета "важан стуб европске безбједносне архитектуре" и да Трампова одлука "доноси тешка питања за Берлин и Европу".

Мас је нагласио да је Њемачка у више наврата од Москве тражила да "разјасни озбиљне оптужбе о кршењу Споразума, што Русија до сада није учинила".

Према његовим ријечима, Њемачка од Вашингтона тражи да размотри могуће посљедице њихове одлуке, укључујући и Споразум о мјерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног оружја /СТАРТ/ и након његовог истека 2021. године.

Бивши совјетски лидер Михаил Горбачов сматра да Трамп прави грешку повлачењем из Споразума.

"Ни под којим условима не треба раскидати старе споразуме о разоружавању. Да ли ико у Вашингтону схвата гдје то може одвести", упитао је Горбачов.

Амерички Сенат ратификовао је Споразум о елиминацији ракета средњег и малог домета 1988. године. О овом споразуму преговарали су амерички предсједник Роналд Реган и Горбачов.

Споразумом је предвиђено укидање пројектила кратког и средњег домета са нуклеарним и другим бојевим главама.