latinica  ћирилица
22/10/2018 |  07:47 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Промоција књига о Сребреници и Отаџбинском рату

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представиће данас на београдском Сајму књига своја издања "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију" и "Република Српска у одбрамбено-отаџбинском рату".
Сајам књиге у Београду (архив) - Фото: РТРС
Сајам књиге у Београду (архив)Фото: РТРС

Директор Центра Милорад Којић нагласио је да је ријеч о књигама које су од велике важности за разумијевање догађају у протеклом рату у БиХ, као и стварању Републике Српске.

"Прва књига је настала као резултат истраживања догађаја у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, које је рађено на основу одлуке Владе Републике Српске из априла 2010. године. У почетку је обухватало само евидентирање српских жртава, а од 2013. године посао је проширен и на истраживање догађаја у јулу 1995. године", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, у књизи су посебно анализирани сегменти као што су реконструкције догађаја, анализа страдања припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ током пробоја из окружења, као и многи други.

"Циљ ове својеврсне студије није негирање било чијег страдања и злочина који су почињени у Сребреници, него документовање чињеница о догађајима који су се заиста десили. Књига говори и о страдању Срба на овом подручју 1992. и 1993. године", истакао је Којић.

Када је ријеч о монографији која се бави темама из одбрамбено-отаџбинског рата, Којић је подсјетио да се први пут у домаћој историографији настојао дати историјски преглед значајних ратних дешавања, али и рада законодавних органа, мировних иницијатива и преговора.

"То је учињено како би се расвијетлио значајан дио наше историје, али и олакшао пут будућим истраживањима. Можда у овом тренутку нисмо свјесни значаја настанка Републике Српске, али и кроз садржај ове монографије може се сагледати важност њеног постојања и опстанка", навео је Којић.

Издања Републичког центра биће промовисана у 15.00 часова, у сали "Борислав Пекић", а о њима ће, осим Којића, говорити професори Милан Латиновић и Милош Ковић, Душан Павловић, Предраг Лозо и Драгослав Илић.