latinica  ћирилица
22/10/2018 |  10:34 ⇒ 10:52 | Аутор: Б92

Раиконен: Био сам брз, а гуме су биле у лошем стању

Возач Ферарија Кими Раиконен рекао је да је срећан због побjеде у трци Формуле 1 за Велику награду САД, прве од марта 2013. године.
Кими Раиконен (фото: twitter.com/f1) -
Кими Раиконен (фото: twitter.com/f1)

Раиконен је истакао да су он и тим били довољно брзи и константни, те да је прошло дуго времена, али да је опет ту.

"Много сам срећнији него да сам завршио на другом мjесту. Срећан сам. Можда су навијачи срећнији, ово је био сјајан викенд, болид је био константно добар. Добро сам стартовао, возио сам најбоље што сам могао, а на крају гуме нису биле у најбољем стању. Макс је имао исти проблем, као и Луис, али били смо довољно брзи", додао је Раиконен.

Он је побиједио први пут од 2013. године и трке у Аустралији. То је била његова 21. побједа у каријери. Побиједио је резултатом сат, 34 минута, 18,643 секунди.

Друго мјесто заузео је возач Ред Була Макс Ферстапен са 1,281 секунде заостатка, а трећи је био возач Мерцедеса Луис Хамилтон са 2,342 секунде заостатка.

"Уништио сам патику, мислим да сам прејако притискао папучицу за гас. Мучио сам се са задњим гумама и борио сам се са Луисом. То је била добра борба, Луис је био на ивици и срећан сам што сам остао други", рекао је Ферстапен.

Он је трку почео са 18. позиције.

"Помало неочекивано, добар је био старт, добар први круг, врло брзо сам био пети одакле сам могао да пратим водеће. Направили смо добру одлуку послије које смо претекли Ботаса", додао је Ферстапен.

Хамилтон је у трку ушао са 67 бодова предности над Себастијаном Фетелом из Ферарија и било му је потребно да освоји осам бодова више од Немца за освајање пете шампионске титуле. Хамилтон сада има 70 бодова више од Фетела.

"Наравно, мислио сам да ћемо моћи да остваримо бољи резултат, али остварили смо најбоље што смо могли. Морамо да наставимо да радимо за наредну трку. Послије мог првог одласка у бокс имао сам 12 секунди заостатка и био сам далеко. Знао сам да ћу два пута у бокс и сами смо себи отежали. Нисам сигуран како смо завршили са таквом стратегијом", навео је Хамилтон.

Наредна трка у шампионату на програму је 28. октобра у Мексику.