latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:15 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Брнабић: Нема "црвених линија" за Косово од америчке администрације

Премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да нема више наметнутих рјешења за косовско питање и нема "црвених линија" које долазе од америчке администрације.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Она је за ТВ Пинк нагласила да још има важних партнера, као што је Њемачка, који се не слажу са тим да нема "црвених линија".

"Али, са њима се мора наставити дијалог и да им се стално говори зашто је важно да се дође до компромисног решења које нуди Србија. Не смемо да имамо додатно постављање `црвених линија`. Нама је Немачка искрен партнер, немачке компаније значајан су сегмент српске економије. Важно је да се с њима разумемо и важно је да с њима разговарамо", нагласила је Брнабићева.

Она је оцијенила да се слика Србије у свијету промијенила, јер се сада води одговорна и досљедна политика.

"Данас је Србија поуздан партнер. Данас они нас слушају, чују нас, став САД се променио. Раније се Србија ни за шта није питала, имали смо наметнута решења, црвене линије. Данас нема црвених линија и, ако се Београд и Приштина договоре о компромису који ће дугорочно донети мир и стабилност, онда је то прихватљиво за САД", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да су Београд и Приштина још далеко од постизања компромисног рјешења и да је питање да ли ће га и бити, те да дијалог може додатно само да оптерећује постављање црвених линија.

Србија је, како је рекла, раније имала владе које су водиле неодговорну и неозбиљну политику, гдје се једно причало у Бриселу, друго у Москви, треће у Вашингтону, а да се сада, захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу, води досљедна и озбиљна политика.