latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:40 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Макрон истакао значај ракетног споразума

Француски предсједник Емануел Макрон нагласио је значај Споразума о нуклеарним ракетама средњег и кратког домета за безбједност ЕУ, након што су САД најавиле повлачење.
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium) -
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium)

Он је у разговору са америчким предсједником Доналдом Трампом истакао да је тај споразум важан за европску безбједност и стабилност, саопштено је из кабинета Макрона.

"Предсједник је нагласио значај тог споразума, посебно имајући у виду европску безбједност и нашу стратешку стабилност", наводи се у саопштењу.

Замјеник руског министра спољних послова упозорио је раније против једностраног повлачења из споразума и најавио да ће Русија усвојити цијели низ мјера одмазде, укључујући војне.

Трамп је током викенда најавио да ће се Вашингтон повући из споразума којим су елиминисане нуклеарне ракете из Европе јер је "Русија прекршила споразум".

Макрон и Трамп, који су јуче разговарали телефоном, говорили су и о смрти саудијског новинара Џамала Кашогија и ситуацији у Сирији, наводи се у данашњем саопштењу из кабинета француског предсједника.