latinica  ћирилица
22/10/2018 |  12:30 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Случај "Дудаковић": Оптужница још није потврђена

Суд БиХ још није потврдио оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, а рок за одлучивање истиче у четвртак, 25. октобра.
Атиф Дудаковић (фото: dnevni-list.ba) -
Атиф Дудаковић (фото: dnevni-list.ba)

Из Суда БиХ поново је речено Срни да им је Тужилаштво 11. октобра прослиједило оптужницу на потврђивање у кривичном предмету "Атиф Дудаковић и други", те да је у складу са Законом о кривичном поступку БиХ, рок за одлучивање о оптужници осам дана, а у сложеним предметима 15 дана од дана њеног пријема.

У Суду није наведено да ли ће рок за потврђивање оптужнице евентуално бити пролонгиран и за колико, само су поновили да ће поводом предметне оптужнице јавност бити благовремено информисана службеним саопштењем Суда.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени се терете за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела одређеног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за осталим убијеним се још трага.

Дио оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Оптужени се терете за кривично дјело злочина против човјечности, а Атиф Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.