latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:44 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Савјетник Ердогана одбацио објашњење Ријада

Савјетник турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана одбацио је објашњење Саудијске Арабије да је Џамал Кашоги убијен током туче у згради саудијског Конзулата у Истанбулу.
Џамал Кашоги - Фото: Тwitter
Џамал КашогиФото: Тwitter

"Не можете, а да се не запитате како може да дође до `туче` између 15 младих професионалних бораца и шездесетогодишњег Кашогија, самог и беспомоћног", рекао је Јасин Актај, савјетник Ердогана у његовој АК партији и пријатељ убијеног саудијског новинара.

Он је у чланку у листу "Јени сафак" написао да се тиме не објашњава ниједан аспект инцидента, управо супротно, то поставља још много додатних питања", навео је Актај.

Он је додао да што човјек више мисли о томе све се више чини да се вријеђа људска интелигенција.

"Овај аргумент `туче` у вези са смрћу Кашогија је на брзину смишљен и ускоро ће изаћи сви детаљи на видјело", написао је Актај.

Након двије седмице негирања да је умијешана у његов нестанак, Саудијска Арабија саопштила је 20. октобра да је Кашоги погинуо током туче у згради Конзулата.

Виши саудијски званичник рекао је Ројтерсу да је тим од 15 Саудијаца послат да се супротстави Кашогију, којем су запријетили да ће га дрогирати и отети, након чега су га убили током туче, пошто је пружио отпор.

Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ел Џубеир рекао је да су Саудијци направили грешку и прекорачили своја овлашћења. Он је додао да не зна како је Кашоги тачно умро.

"Они су направили грешку када су убили Кашогија у Конзулату и покушали су то да сакрију", указао је Џубеир.