latinica  ћирилица
22/10/2018 |  14:29 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

У Гацку спријечено кријумчарење 17 илегалних миграната

Припадници Граничне полиције БиХ спријечили су кријумчарење 17 лица афро-азијског поријекла која нису посједовала идентификационе документе, а која су службеницима изјавила да долазе из Сирије и Ирака.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Илегални мигранти откривени су протекле ноћи у граничном појасу на подручју Гацка, у два возила у којима су их превозили држављани БиХ А.М. и А.С.

У везу са овим кријумчарењем доводе се и држављани БиХ чији иницијали су И.Ч. и В.И, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Према наредби тужиоца Тужилаштва БиХ, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната, а у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи, А.М. А.С. И.Ч. и В.И. су ухапшени, возила и други доказни материјали привремено су одузети, а у току је даљи рад на овом случају.

Службеници Јединице граничне полиције Аеродром Сарајево су код троје држављана Кине који су у петак, 19. октобра, стигли летом из Истанбула, открили фалсификоване путне исправе Кине којима су покушали ући у БиХ.

Због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело фалсификовање исправе, о догађају је обавијештен тужилац Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, а с обзиром да су Кинези затражили азил, предати су припадницима Службе за послове са странцима на даље поступање.

Истог дана, на лету из Беча, припадници Граничне полиције БиХ ухапсили су лице Д.Р. јер га Основни суд у Дервенти потражује због кривичног дјела проневјера.

Д.Р. је предат службеницима Окружног центра судске полиције Источно Сарајево.

Службеници Јединице Граничне полиције Орашје јуче су при изласку из БиХ ухапсили лице Ш.Е. јер је граничним провјерама утврђено да га потражује Општински суд у Тузли ради издржавања казне затвора.

Ухапшено лице предато је службеницима Судске полиције Оџак.

На Међународном граничном прелазу Вардиште, приликом уласка у БиХ, у петак, 19. октобра, ухапшен је држављанин Србије  М.В. за којим је Интерпол Атина расписао потјерницу због тешке крађе и придруживања криминалној организацији.

Ухапшени М.В. предат је Судској полицији Суда БиХ.