latinica  ћирилица
22/10/2018 |  14:37 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Вучић почасни грађанин Требиња, одборници СДС-а напустили сједницу

Одборници требињске Скупштине усвојили су данас одлуку којом се предсједнику Србије Александру Вучићу додјељује највише признање овог града – почасни грађанин.
Скупштина града Требиње (Архив) - Фото: РТРС
Скупштина града Требиње (Архив)Фото: РТРС

Одборници СДС-а напустили су сједницу када је почела расправа о овој тачки дневног реда, а одборници који су остали на сједници одлуку су донијели једногласно.

Образлажући ову одлуку, предсједник Скупштине града Драгослав Бањак истакао је да је Вучић заслужио ово признање због "посебног доприноса у области унапређења привредног и друштвеног развоја Требиња".

Највише признање града Вучићу је додијељено на иницијативу градоначелника Требиња Луке Петровића, који је подсјетио да је захваљујући Вучићу у насељу Горица изграђен и у августу отворен вртић "Србија", у који је Влада Србије уложила око милион КМ.

Петровић је нагласио да ће, захваљујући сарадњи предсједника Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића, на подручју града бити изграђен духовни центар у селу Мркоњићи, за који је Влада Србије обезбиједила 800.000 КМ.

"Биће извршена реконструкција Старог града вриједна четири милиона КМ, те изграђен нови пут од Тјентишта до Фоче", навео је Петровић.

Он је истакао да ће радови на изградњи духовног центра и ревитализацији Старог града почети наредне године, те да је у току израда главног пројекта за ову важну инвестицију на подручју Требиња за коју је на посебан рачун већ пребачено 800.000 евра.

Петровић је додао да ће Савез општина источне Херцеговине финансирати израду пројектне документације за нови пут од Тјентишта до Фоче, који је најкритичнија дионица којом је Херцеговина спојена са остатом Републике Српске и Србије.

"Пут ће бити дуг 11 километара и имаће мост од 390 метара преко ријеке Дрине. Пројектна документација за пут је завршена, а израда пројекта за мост је у току", навео је Петровић.

Према Петровићевим ријечима, ово признање је највише што Требиње може дати Вучићу, да би му се на тај начин још једном захвалило за све оно што је учинио и што чини за овај град и Херцеговину.

Петровић је истакао да су сјену на одлуку о додјели награда и признања оставили одборници СДС-а, који су скупштинску салу напустили непосредно пред расправу о овој тачки дневног реда.

Шеф клуба одборника СДС-а Видомир Бегенишић истакао је да су сједницу напустили из приватних разлога и да је ова политичка партија увијек била за братске односе са Србијом, "за разлику од СНСД-а који је за братске односе са онима који у Србији владају".

Повеља града Требиња постхумно ће бити додијељена генералу Војске Републике Српске и команданту Требињске бригаде Богдану Ковачу, док ће захвалнице града бити додијељене Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама "Сунце нам је заједничко" и добровољном даваоцу крву Браниславу Шпурану, који је до сада дао више од 100 доза крви.