latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:02 | Аутор: СРНА

Лани прикупљено више од 1,1 милион КМ боравишне таксе

Влада Републике Српске усвојила је данас извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе, у коме се наводи да је у прошлој години по том основу наплаћено 1.175.509 КМ, што је 12 одсто више у односу на 2016. годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"То је у односу на 2016. годину, када је прикупљено 1.049.037 КМ, више за 126.471 КМ, односно забиљежено је повећање прихода од 12 одсто", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Српске је на данашњој сједници донијела и одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта од 1. јануара до 31. октобра, у укупном износу од 764.377 КМ.

За субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова распоређују се 400.000 КМ, за текуће грантове непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице 7.790 КМ, а за текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 28.630 КМ.

За текуће грантове за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања распоређује се 17.337 КМ, за текуће грантове спортским организацијама 201.429 КМ, за текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом у Српској 8.277 КМ, а за текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту БиХ 13.344 КМ.

Средства од 42.853 КМ распоређују су за текуће грантове за национална спортска признања Српске, а за текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској 42.281 КМ и текуће грантове удружењима од јавног интереса 2.434 КМ.

Влада је прихватила информацију о Пројекту интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине, задуживши Министарство саобраћаја и веза да активно учествује у разговорима у вези са наведеним пројектом и да о свему редовно извјештава Владу.

Свјесна чињенице да је обнова пловног пута Саве од великог значаја за све земље кроз које протиче, Свјетска банка је, уз сарадњу Међународне комисије за слив ове ријеке, поново покренула активности на уређењу пловног пута.

"Али сада уз активно учешће свих заинтересованих страна, односно надлежних институција за спровођење Оквирног споразума о сливу ријеке Саве у БиХ. Имплементација пројеката се очекује од 2020. до 2025. године, а у међувремену је потребно да се изради техничка документација и усагласе сви детаљи за почетак реализације", навели су из Владе.

У Информацији се наводи да је у оквиру Регионалног пројекта за интегрисани развој коридора ријеке Саве и Дрине, Свјетска банка доставила и преглед пројеката и потпројеката у оквиру овог програма, са износом трошкова.

У оквиру подкомпоненте - Унапређивање водног пута - наведене су активности чије би извршење допринијело побољшању пловног пута ријеке Саве.

"Активности се односе на деминирање десне обале ријеке Саве, уклањање критичних мјеста на пловном путу, уређење пловног пута и подизање нивоа пловности и уређења лука и пристаништа на ријеци", наводи се у саопштењу Владе Српске.