latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:45 ⇒ 23/10/2018 | 09:49 | Аутор: СРНА

Вулин: Београд не може да прихвати формирање тзв. војске Косова

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да Србија не може да прихвати формирање такозване војске Косова јер сматра да успостављање било каквих паравојних снага на простору Косова и Метохије ствара нестабилност и изазива опасност, не само за Србију, већ и за читав регион.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је у разговору са министром одбране Италије Елизабетом Трента подсјетио да је, према Резолуцији 1244, Кфор једина оружана сила на простору Косова и Метохије.

Он је захвалио на улози у мисији Кфора и на понашању италијанских војника у најтежим тренуцима за српски народ на Космету, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Да није било храбрости италијанских војника током мартовског погрома 2004. године ми данас не бисмо имали нека од најсветијих мјеста у нашој православној цркви. Зато сам веома охрабрен што сте ми рекли да се италијански контингент у оквиру Кфора на Косову и Метохији неће умањивати и да ће Италија наставити да даје команданте Кфора - истакао је Вулин.

Вулин је нагласио и да је Србија војно неутрална земља, те да као таква не жели да приступа ниједном од војних савеза и зато је захвална за позицију Италије која ту неутралност разумије и прихвата.

Он је навео да предсједник Србије Александар Вучић у преговорима са представницима Приштине води храбру и досљедну политику тражења компромиса.

- Веома је значајно да Србија и Италија наставе са тако добрим односима када је у питању сарадња министарстава одбране. Став Италије се у Србији веома цени и ми Италију доживљавамо као једну од кључних земаља у ЕУ - рекао је Вулин.

Трента је нагласила да Италија подржава Вучићеве напоре у постизању компромиса са Приштином.

- Ми смо свјесни да се дијалог, под покровитељством високог представника ЕУ, води о сложеним темама. Сматрамо да обје стране треба да искористе све своје преговарачке капацитете и потенцијале како би се дефинисао споразум и договор био постигнут и како би се дошло до нормализације односа - истакла је Трента.

Она је захвалила Вулину и властима у Србији што цијене улогу Италије у Србији и на Балкану, те истакла свесрдну италијанску подршку европском путу Србије, као и у процесу важних реформи које се спроводе у оквиру приступних преговора.