latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:13 ⇒ 23/10/2018 | 09:55 | Аутор: РТРС

Грбавац побјегао, суђење у току

Ратни пуковник ХВО Зденко Грбавац, оптужен за ратни злочин над Србима у Брадини, код Коњица, није се појавио пред Судом БиХ.

Према подацима Тужилаштва, побјегао је у Хрватску. Представници жртава - неразумном оцјењује одлуку Суда да га пусти из притвора, јер су судије знале да Грбавац одавно живи у Хрватској и да постоји могућност да ће побјећи.

Заштићен хрватским држављанством али и родбинским везама с Божом Љубићем, послаником у Хрватском сабору коме је зет, Зденко Грбавац у Загребу чека почетак суђења за злочин у Брадини. Тужилац Станко Благић благовремено је упозоравао на могућност бјекства, јер оптужени никада није ни боравио у Љубушком које је навео као мјесто живљења.

- Тужилаштво БиХ је хиљаду одсто било сигурно да ће оптужени побјећи, само нисмо знали када. Мој приједлог све вријеме био је да према оптуженом мора ићи притвор зато поново тражим укидање јемства и одређивање притвора - истакао је Благић.

Грбавац је ухапшен 15. јануара на граници БиХ и Хрватске. Након три мјесеца у априлу излази из притвора уз јемство од 100. 000 марака које је одредио Суд БиХ. Слободу плаћа станом од 40 квадрата у Љубушком који према ријечима тужиоца не вриједи ни половину одређене кауције. Грбавац потом бјежи у Загреб гдје живи од 1993.

- Неразумљив је поступак правосудних органа БиХ да из притвора пусти човјека за кога има довољно доказа да је починио дјело које му се стављња на терет у пркос спознаји да живи у другој држави. За такве пропусте неко мора да одговора - поручио је Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске.

Грбавац је оптужен да је крајем маја '92. убио браћу Слободана и Велимира Живака, те Васу Вујичића у порти Цркве у Брадини. Здравко Жужа био је посљедњи који их је видио живе. За злочин је оптужен и Жељко Шимуновић.
-Када су сишли ту испред Жарине кафане, извели су их, између осталог и Васу Вујичића, довели их ту испред Цркве и из чиста мира стрељали, Слобо је кажу цијелу ноћ умирао - присјећа се Жужа.

У Брадини је убијено 48 српских цивила, имовина опљачкана, Црква запаљена, десетине Срба одведено је у логоре Мусала и Челебић гдје су 22 Брадињана подлегла торутурама. За ратне злочине над Србима бх. правосуђе до сада никога није осудило, у току је судски процес против 14 бошњачких полицијских и војних званичника из Коњица.