latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:28 ⇒ 23/10/2018 | 09:56 | Аутор: РТРС

Какав ће бити нови распоред амбасадора БиХ у свијету?

Још увијек актуелни сазив Предсједништва БиХ није најавио сједницу, али ако је буде, наговјештава се да ће један од повода бити именовања амбасадора. Најинтересантнија је најава трансфера досадашњег бх. амбасадора у Лондону Бранка Нешковића у Вашингтон, гдје је до сада био Харис Хрле. У Иванићевом кабинету, ову тврдњу, нису потврдили, али ни демантовали.

Нешковић би требало да буде именован на приједлог Младена Иванића, јер мјесто амбасадора у САД-у у наредном трогодишњем мандату, припада српском дипломатском кадру.

Спекулише се да Иванић жели да предухитри долазак Милорада Додика, који ће у новом сазиву бити и први предсједавајући.

Да су именовања амбасадора у техничком мандату Предсједништва БиХ, на прагу дипломатског скандала, оцјена је политичког аналитичара Жарка Папића. Спасавања најоданијих сарадника, каже Папић, карактеристика су бх. власти, али уз могуће брзо повлачење агремана, свијету БиХ потврђују као неозбиљну и недговорну државну заједницу.

"Озбиљније посљедице су што је наша дипломатска служба приватизована. Ви као члан Предсједништва распоређујете људе који су вама блиски, којима сте дужни, од којих нешто очекујете", тврди Папић.

Не улазећи у законитост именовања у, како каже, фото-финишу овог сазива Предсједништва, Папић указује.

"Необичан моменат, није уобичајено да се амбасадор који има мандат у једној земљи, одмах именује за амбасадора у другој земљи, обично се на годину или двије враћају у МИП", каже Папић.

Док, по свему судећи, Иванић збрињава своје најоданије кадрове, хрватском члану Предсједништва БиХ његов насљедник Жељко Комшић обећава сјечу амбасадора. У Мостару нису изненађењи, али упозоравају и масовно повлачење амбасадора јесте дипломатски скандал.

"С обзиром да је добио мандат од људи који су га на тај начин изабрали наравно да мора испуњавати њихове политичке агенде, тако да је разумљиво да ће уклонити Хрвате и не би ме апсолутно изненадило да се појави неки нови Неркез Арифхоџић, који се лажно представља као Хрват, а представљао је Хрвате у амбасади у Риму", рекао је Зоран Крешић, новинар "Вечерњег листа".

Изборни резултати изненадили су и узнемирили и поједине недавно именоване дипломате који се, како незванично сазнајемо, у Министарству иностраних послова БиХ још припремамају за одлазак у дипломатска одредишта.

Уз административну, расте и дипломатска бх. хоботница, а неријетко екселенције не владају ни матерњим, а камоли неким од свијетских језика.