latinica  ћирилица
22/10/2018 |  20:43 ⇒ 23/10/2018 | 09:38 | Аутор: РТРС

ЦИК утврдио резултате општих избора

Централна изборна комисија утврдила је прелиминарне резултате општих избора у БиХ одржаних 7. октобра. Нови предсједник Републике Српске биће кандидат СНСД-а и коалиционих партнера Жељка Цвијановић, а члан Предсједништва из Републике Српске Милорад Додик. СНСД је убједљиво побиједио и у утрци за Народну скупштину и Парламент БиХ.

Као кандидат за члана Предсједништва БиХ Милорад Додик освојио је рекордан број гласова у овом вијеку - више од 368.000. За 20.000 више од Хариса Силајџића на изборима 2006. године или 30.000 више од Жељка Комшића из 2010. године.

Од Комшића, који ће гласовима Бошњака постати нови хрватски члан Предсједништва БиХ, овај пут освојио је 143.000 гласова више, а од трећег члана новоизабраног Предсједништва - Шефика Џаферовића чак 155.000 гласова више.

И Жељка Цвијановић потукла је "до ногу" свог протукандидата Вукоту Говедарицу - освојила је 319.000 гласова или 35.000 више од Говедарице.

Предсједница и потпредсједници Српске

Потпредсједници Српске и у наредном четворогодишњем мандату биће Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

Сличан омјер снага је и за Представнички дом ПС БиХ који броји 42 посланика. Шест мјеста резервисано је за СНСД - са коалиционим партнерима ДНС-ом и Социјалистима - осам. СДС-у су припала три посланичка мјеста, ПДП-у два и једно за СДА из Републике Српске.

Од 28 посланика из Федерације БиХ, највише мандата припала је СДА - осам, потом слиједе ХДЗ БиХ и СДП по пет, ДФ и Грађански савез заједно три, по два мандата СББ и Наша странка те по један мандат Независни блок, ПДА и А-СДА.

ПД ПС БиХ

У Народној скупштини која има 83 посланика у наредном четворогодишњем мандату биће осам политичких субјеката. И опет је СНСД-у припало највише мандата, 28. СДС ће имати 16 посланика, ДНС 12.

Убједљиво најмање појединачних гласова бирача међу новоизабраним посланицима Скупштине Српске освојили су Гордана Видовић из ПДП-а 340 гласова и Мијо Перкунић из коалиције Заједно за БиХ - 187 гласова. Но, захваљујући компензационим листама ипак ће бити у скупштинским клупама.

На прелиминарне резултате нису примјењене одредбе Изборног закона које третирају минималан број мандата из свих конститутивних народа.

За разлику од Народне скупштине Српске, којој према уставној категорији за сада недостаје по један Хрват и Бошњак, у Федералном Парламенту поново проблем рапидног недостатка Срба - тек један посланик успио је да осигура мјесто у Представничком дому Федерације.

"За Парламент ФБиХ недостаје троје Срба. За кантоналне скупштине изабрани су сви потребни да би се могао попунити Дом народа Парламента ФБиХ, сем Клуба Срба, којих је у овом тренутку од потребних 17, изабрано 15", рекао је Бранко Петрић, предсједник ЦИК-а БиХ.

Саопштавајући прлеиминарне резултате из ЦИК-а подсјећају да од сутра почиње тродневни рок за правне радње политичких субјеката, као што су евентуално захтјеви за поновљено пребројавање.

"Што могу учинити политички субјекти који су учествовали у овим изборима, тј. предсједници политичких странака, и овлаштене особе коалиција, само оне, и никако други кандидати", завршио је Петрић.

Након што истекне тродневни рок, чланови Изборне комисије разматраће и рјешавати пристигле приговоре и захтјеве за поновљено бројање.

А до сада их је више од 40 одбачено као преурањено. Из ЦИК-а најављују да ће коначне и потврђене резултате објавити у законском року од 30 дана од дана одржавања избора.