latinica  ћирилица
23/10/2018 |  10:17 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј у посјети Боцвани и Јужноафричкој Републици

Његова светост патријарх српски Иринеј од данас до 4. новембра налазиће се у посјети Боцвани и Јужноафричкој Републици, афричким државама у којима Српска православна црква има своје храмове, саопштено је из СПЦ-а.
Владика Иринеј - Фото: Novosti.rs
Владика ИринејФото: Novosti.rs

Патријарх Иринеј ће у суботу, 27. октобра, освештати храм Светог Саве Српског у Габорону, у Боцвани, други храм СПЦ-а на афричком континенту.

У недјељу, 28. октобра, у Кејптауну, у Јужноафричкој Републици, патријарх српски ће увеличати прославу грчког националног празника и служити Свету литургију са локалним архијерејима у Цркви Светог Ђорђа.

Патријарх српски Иринеј ће 4. новембра предводити прославу 40 година Храма Светог Томе у Јоханезбургу.

Раније је најављено да је сутра у Цркви Светог Томе у Јохаснесбургу планиран свечани дочек Његове светости, мала доксологија и послужење, док ће у истој цркви 31. октобра бити служена Света литургија на празник.

Планирано је да тог дана уз благослов братства и стараца манастира Хиландара у Јоханезбург стигне оригинална копија чудотворне иконе Мајке Божије Тројеручице заштитнице свих паравославних хришћана на афричком континенту.

Према ранијем писању "Политике", У Боцвани живи око 40 српских породица, већином настањених у главном граду Габорону, гдје се завршава градња новог храма српске цркве.

Црква је подигнута залагањем тамошњих Срба, окупљених око Удружења Срба у Боцвани, и пароха јужноафричког Исајла Марковића, јединог свештеника српске цркве у Африци.

За градњу храма 2015. године добијени су благослови два патријарха - српског Иринеја и александријског Теодора Другог.

Камен темељац за храм у Боцвани положен је у октобру 2016. године, а у његове темеље положена је повеља нове цркве, коју је потписао српски патријарх, и кутија са камењем донијетим из Србије.

Осим овог, српска црква има храм у Јоханезбургу, посвећен Светом Томи. Његове темеље освјештао је 1978. године тадашњи епископ аустралијско-новозеландски Николај /Мрђа/, а саграђен је у предграђу Јоханезбурга на имању купљеном од добровољних прилога које је прикупила тамошња црквена општина.

Градњу новог храма финансирао је Миле Стојаковић, који је тиме постао његов ктитор и чија је жеља била да он буде посвећен Светом Томи, његовој крсној слави.

Убрзо по подизању првог храма српске цркве у Африци, Свети архијерејски сабор именовао је и презвитера Драгана Велеушића за свештеника у овој удаљеној парохији у Јужноафричкој Републици.

Њега је после шест година наслиједио Симо Шумар, да би 1996. године за свештеника био именован протојереј-ставрофор Мирко Скробоња, који је основао парохију у Боцвани и још средином 90-их година прошлог вијека основао грађевински одбор за подизање храма у овој афричкој држави, а њихова замисао остварена је тек ове године.