latinica  ћирилица
23/10/2018 |  11:15 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Улазак у хаос?

Свијет је пред финансијским хаосом због политичких и економских тензија између ЕУ и Италије, пада индекса дионица на Вол стриту, кризе у вези са Саудијском Арабијом и случајом "Кашоги".

На европским берзама цијене дионица склизнуле су на најнижи ниво у посљедња 22 мјесеца.

Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,75 одсто, на 6.997 бодова, док је франкфуртски Дакс пао 1,35 одсто - на 11.365 бодова, а париски ЦАЦ 1,10 одсто, на 4.997 бодова.

И на азијским берзама цијене дионица су веома пале, па је МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица данас био у минусу 2,2 одсто.

На Токијској берзи Никеи индекс је потонуо 2,7 одсто, на 22.010 бодова.

Претходно је забиљежена криза на Вол Стриту, напетост између Брисела и Рима узрокована италијанским буџетом, као и убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, за које западне земље оптужују власт у Ријаду.

Неколико земаља, укључујући Њемачку, Велику Британију, Француску и Турску траже да се објаве све чињенице у вези са тим убиства.

Али, Ријад, који је признао да је тај критичар саудијских власти убијен у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, чини све да би заштитио принца насљедника Мохамеда бин Салмана.

Несигурност на тржиштима посљедица је и напетости између Европске комисије и Италије због планова Владе у Риму да повећа буџетски дефицит.

Комесар Европске комисије за економију Пјер Московићи жели да смањи тензије са Италијом, свјестан посљедица, након што је упозорио Рим да планови о повећању дефицита у идућим годинама представљају "незапамћено" кршење прописа еврозоне".

Али, италијанска Влада је поручила да, без обзира на фискална правила ЕУ, остаје при свом плану.

"Укратко, чини се да свијет улази у хаос", оцјењује Акира Такеји, портфељ менаџер у компанији "Асет менаџмент ван", преносе економски портали.