latinica  ћирилица
23/10/2018 |  11:52 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Папа је "љевичар" и заступа "прочетничку опцију"?!

Хрватски десничарски медији и новинари критикују папу Фрању због успоравања канонизације Алојзија Степинца, надбискупа из доба усташке Независне Државе Хрватске, називајући га "љевичаром" и "прочетником".
Папа Фрањо - Фото: Getty Images
Папа ФрањоФото: Getty Images

Српска православна црква и многи историчари сматрају Степинца бар морално одговорним за ћутање током геноцида над Србима.

Папа Фрањо, односно свјетовно Хорхе Бергољо, "наставља традицију љевичарских прочетничких кругова, а не папе Јована Павла Другог", преносе десни портали.

Из ватиканске конгрегације за канонизацију наведено је да је процес канонизације кардинала Степинца успорен, те да тек треба "проучити ситуацију" након завршетка рада католичко-православне комисије.

"Ништа ново, прије годину дана написао сам да Степинац неће бити проглашен светим све док је папа Фрањо жив", пише познати десничарски новинар Милан Ивкошић из "Вечерњег листа".

Ивкошић је својевремено дао позитивну рецензију књиге у којој се негирају усташки злочини у Јасеновцу и тврди да су партизани криви за егзодус козарских Срба, а не усташе.

Он наводи да се то знало откад је папа формирао комисију у којој су и представници Српске православне цркве, која је, према њему, кривац за злочине током рата деведесетих година прошлог вијека.

Тако се "јужноамерички љевичар" Бергољо окренуо против Степинца и Хрватске.

Бергољо наставља традицију "љевичарских просрпских кругова", па је "изровао и помрсио пут који су са одушевљењем канонизацији Степинца утирали његови претходници Јован Павле Други и Бенедикт Шеснаести", преносе десничарски портали.

Ивкошићу и десничарским медијима није по вољи ни загребачки Каптол, који оптужују за "слугењарско" ћутање пред папом.