latinica  ћирилица
23/10/2018 |  12:08 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Грабовац: Незадовољни процесуирањем злочина над Србима у Посавини

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац истакао је да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима на простору Посавине.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

"Незадовољни смо процесуирањем ратних злочина које су припадници Хрватске војске у садејству са јединицама такозване Армије БиХ и ХВО-а починили над Србима на простору Брода и Посавине", рекао је Грабовац Срни.

Према његовим ријечима, породице српских жртава рата узалуд годинама указују на двоструке аршине рада правосуђа у БиХ, које једино Србе осуђује на максималне казне затвора за наводно почињене ратне злочине по Кривичном закону БиХ, док се Бошњацима и Хрватима изричу много блаже казне затвора на основу Кривичног закона бивше Југославије.

Коментаришући сутрашњи наставак суђења пред Судом БиХ десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, Грабовац је рекао да је неопходно да Тужилаштво БиХ подигне оптужнице за злочине над Србима у Посавини против наредбодаваца и непосредних извршилаца злочина по командној одговорности.

"Најмање имамо подигнутих оптужница против наредбодаваца и извршилаца злочина, већ се одговорност пребацује на нижерангиране официре и војнике Хрватске војске и јединица ХВО-а и то је за породице српских жртава рата крајње неприхватљиво", додао је Грабовац.

Пред Судом БиХ сутра би требало да буде настављено суђење десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.