latinica  ћирилица
23/10/2018 |  12:36 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Програм за развој конкурентне привреде од 16,1 милион евра

Пројекат ЕУ под називом "EU for biznis", чији је укупан буџет 16,1 милион евра, подржава развој конкурентне и иновативне домаће економије у БиХ чији је циљ подршка економском расту и креирању нових радних мјеста, изјавио је данас пројекат менаџер Њемачке организације за међународну сарадњу Глигор Стојков.
Економија - Фото: РТРС
ЕкономијаФото: РТРС

Стојков је рекао новинарима током представљања овог пројекта у Бањалуци да од укупних средстава ЕУ обезбјеђује 15 милиона евра, а Њемачка 1,1 милион евра.

Он је навео да се пројекат спроводи од априла ове до марта 2022. године, а имплементирају га ГИЗ, Развојни програм УН и Међународна организација рада.

Стојков је истакао да у оквиру пројекта "ЕУ фор бизнис" постоји фонд од 10 милиона евра намијењених за бесповратну помоћи предузећима и партнерствима у бизнису.

"Предвиђено је покривање четири сектора – извозни сектор и туризам које покрива ГИЗ, пољопривреда и рурални развој који покрива УНДП, те сектор предузетништва који покрива ИЛО", навео је Стојков.

Он је напоменуо да ће тих 10 милиона евра бити распоређено путем позива за додјелу бесповратних грантова, додајући да ће укупно бити објављено седам таквих позива од новембра ове до новембра наредне године.

"То значи да ће сва предузећа и партнерства требати да аплицирају на те позиве и оцјењивањем квалитета њихових приједлога дијелиће се предвиђена средства у оквирним грантовима од 50.000 до 200.000 евра", каже Стојков.