latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:07 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

БиХ нема агента пред Судом за људска права у Стразбуру

Члан Високог судског и тужилачког савјета БиХ Моника Мијић тврди да БиХ нема агента пред Европским судом за људска права у Стразбуру, напомињући да Белма Скалоњић и Сандра Малешић нелегално обављају ту дужност.
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Фото: СРНА
Зграда Европског парламента у СтразбуруФото: СРНА

Она је у изјави Срни рекла да Савјет министара није информисан о пресуди Суда БиХ од 20. јуна, којом је поништено рјешење о именовању агента БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Мијићева је појаснила да Министарство за људска права, као и Скалоњићева и Малешићева, нису информисали Савјет министара о пресуди Суда БиХ.

Она је нагласила да Скалоњићева и Малешићева раде без рјешења о именовању, те да, појављујући се као заступници, чине кривично дјело лажног представљања и неизвршења пресуде Суда БиХ. "Оне примају плату без правног основа", упозорила је члан ВСТС-а.

Мијићева, која је у од 2006. до 2016. године била на функцији агента БиХ пред овим судом у Стразбуру, рекла је да се жалила Одбору за жалбе Државне службе БиХ указујући да Скалоњићева и Малешићева не испуњавају услове за поцизију агента и помоћника агента Савјета министара пред Европским судом за људска права.

"Међутим, ти приговори су одбијени, а Агенција за државну службу их је именовала, иако не испуњавају услове", рекла је Мијићева.

Она је напоменула да је Суд БиХ донио и правоснажну пресуду у њену корист, којом је обавезао Министарство за људска права обавезно да исплати плате и доприносе.

Мијићева истиче да је Одбор за жалбе Агенција за државну службу БиХ након пресуде Суда БиХ скинуло са листе успјешних кандидата Белму Скалонић и Сандру Малешић, те поништио конкурс.

Члан ВСТС Моника Мијић, која је најзаслужнија за успостављање канцеларије агента БиХ пред Европским судом за људска права, тврди и да је била жртва мобинга.

"На незаконит и најгрубљи могући начин сам избачена са радног мјеста. Међутим, ни пресуде Суда БиХ се не поштују што само по себи представља кривично дјело. Тешко је коментарисати овакву приватизацију земље", додала је Мијић.

Она је указала да је велики проблем и то шзо Европски суд за људска права није обавијештен да је Суд БиХ поништио рјешење о именовању агента и замјеника агента те што, правно гледано, БиХ није заступљена пред овом правосудном институцијом у Стразбуру.

"Проблем је што се доносе пресуде које требају да изврше ентитети, кантони, општине, односно у зависности који је ниво власти одговорана, а да их није нико заступао", напоменула је Мијићева.

У Министарству за људска права и избјеглице БиХ нису жељели да коментаришу одлуку Суда БиХ, који је поништио одлуку о именовању представника агента у Стразбуру Белме Скалоњић и њеног замјеника Сандре Малешић, јер је утврђено да нису испуњавале услове за ове позиције.

Министарство за људска права и избјеглице при ставу је да судске одлуке не треба коментарисати, него досљедно спроводити, наведено је у одговору Срни из тог министарства.

Суд БиХ је 20. јуна донио пресуду у корист бивше заступнице БиХ Фикрете Ибрахимовић јер је утврдио да је комисија која је спроводила конкурс, а затим и Одбор за жалбе, повриједила поступак, а затим се оглушили о закључке Савјета министара из 2016. године када је наложено поништавање конкурса за именовање и обнову поступка.

У другом управном поступку 20. јула донесена је одлука о поништавању конкурсне процедуре и утврђена листа успјешних кандидата.

На једној од протеклих сједница Савјета министара БиХ информација министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац о овом проблему није добила позитивно мишљење Министарства финансија и трезора БиХ, које је тражило да се распише нови конкурс, а у међувремену да се именују вршиоци дужности на овим позцијама.

"До данас нисмо информисани да су уважене примједбе из мишљења које смо дали у августу ове године", речено је Срни у Министарству финансија и трезора, које је у свом мишљењу тражило и да се изјасни Министарство правде о овом проблему.

Док хрватски медији ових дана тврде како је ово један од политичких проблема на релацији СДА-ХДЗ БиХ, у кабинету министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац демантују да је она поставила Белму Скалоњић на позицију агента Савјета министара пред Европским судом за људска права у Стразбуру.