latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:11 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Вучић: Усаглашен споразум са Русијом о нуклеарној енергији

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што је усаглашен коначан текст споразума између влада Србије и Руске Федерације о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу референтних и иновационих технологија.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је у разговору са потпредсједником руске државне корпорације за атомску енергију "Росатом" Николајем Спаским исказао снажну подршку јачању сарадње двије земље у тој области, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Он је изразио увјерење да ће сарадња са "Росатомом" донијети нове шансе у будућности и нова радна мјеста за српску привреду.

Спаски је истакао да руски предсједник Владимир Путин пружа снажну подршку реализацији свих договора Србије и Русије у области примјене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Он је оцијенио да је подршка, коју исказују Вучић и Путин, јасан показатељ да је ријеч о корисном договору од највишег значаја за Србију и Русију, наводи се у саопштењу.

На састанку су размотрене могућности за сарадњу српске науке и привреде са "Росатомом", како би нуклеарна енергија добила примјену у медицини, пољопривреди, као и у иновативним гранама привреде.

"Росатом" је највећа руска државна корпорација са 330 компанија и више од 250.000 запослених, која има потписане уговоре за наредних 10 година вриједне више од 130 милијарди долара.