latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:42 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

УКЦ Српске: Сложеним хируршким захватом пацијенту спашена рука

Љекари Клинике за пластично-реконструктивну хирургију заједно са васкуларним хирурзима Универзитетког клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске спасили су руку пацијенту сложеним хируршким захватом приликом којег је одстрањен тумор, те одстрањени тумором захваћени сегменти артерија и живаца на лијевој руци.
Оперисана шака - Фото: РТРС
Оперисана шакаФото: РТРС

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а Српске Никола Барош појаснио је да је код пацијента установљен рецидивирајући аденокарцином, односно узнапредовали тумор који се развио на надлактици.

"Тумор је својим интензитетом захватио и све крвне судове и живце, те је одлука онколошког конзилијума била да се уради ампутација екстремитета. Међутим, добро организованим оперативним захватом урађено је одстрањење тумора, реконструкција захваћених крвних судова, те живаца подлактице", рекао је Барош новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је рука пацијента спасена након четворочасовне операције, а реконструкција је урађена трансплатацијом живца и вене са ноге пацијента, као и аутотрансплатацијом коже.

Доктор на овој клиници Миљан Петковић истакао је да је ријеч о тумору који је осим коже и меког ткива захватио и главну артерију која храни руку, као и живац који је одговоран за покрете и осјећај у шаци.

"Овом приликом смо се водили циљем да се очува екстремитет, те да избјегнемо радиклане операције као што је ампутација, те смо ишли на опцију да реконструишемо крвни суд и живац, те за сада имамо добар резултат и постоперативни ток протиче доста добро", рекао је Петковић.

Васкуларни хирург Северин Дуновић истакао је да је ријеч о веома ријеткој и изазовној операцији, те изразио задовољство што је она уз добру организацију успјешно завршена.

"Када смо завршили реконструкцију крвног суда, рука је одмах почела да добија нормалну боју и пулс, што је нама васкуларним хирурзима главни знак да ће то све добро проћи", рекао је Дуновић.

Пацијент Марица Јусуповић из Прњавора, која има 78 година, рекла је да се добро осјећа након операције, те захвалила тиму доктора и медицинског особља за уложени напор и труд да јој спасу руку.

"Прије операције сам имала јаке болове, који су сада нестали. Није ме било страх када сам кренула на операцију и хвала свима што су ми помогли", рекла је Јусуповићева.