latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:47 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Ексхумирано 15 Срба убијених у "Олуји"

Посмртни остаци 15 лица пронађени су на подручју Карловачке жупаније, гдје је данас завршена ексхумација са регистрованих гробних мјеста на којима су покопане жртве српске националности убијене у акцији хрватске војске и полиције "Олуја".
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

Процес ексхумације водили су надлежни органи Хрватске, а током шест радних дана ексхумирани посмртни остаци укупно 15 особа, од којих је, према прелиминарним подацима, пет тијела женског пола, осам мушког, а за два тијела није било могуће утврдити пол.

Из Комисије за нестала лица Србије саопштено је да су сви ексхумирани посмртни остаци транспортовани у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, гдје ће ради идентификације бити узети узорци методом ДНК анализе

Утврђено је да су на мјесном православном гробљу у месту Плашки у ранијем периоду по појединачним захтјевима породица ексхумирани посмртни остаци два лица, на основу прелиминарно утврђеног идентитета.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу њих постигнутих договора, ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица Србије.

Наставак ексхумација је од посебног значаја за убрзање рјешавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима и сарадње надлежних тијела у региону, имајући у виду његов хуманитарни значај, а посебно за чланове породица несталих лица, наводи се у саопштењу.