latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:53 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Бањалучки ватрогасци извели показну вјежбу заштите и спасавања за основце (ФОТО)

Припадници Професионалне територијалне ватрогасне јединице града Бањалука извели су данас успјешну показну вјежбу спасавања ђака бањалучке Основне школе "Алекса Шантић" с циљем провјере оспособљености гашења пожара и поступања у ванредним догађајима.

Замјеник старјешине Ватрогасне јединице Александар Мајсторовић изјавио је новинарима да је циљ вјежбе побољшање заштите од пожара и евакуације у случају неких непредвиђених околности, те да се ученици упознају о основним мјерама заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Он је истакао да је бањалучка Ватрогасна јединица константно спремна, обучена и веома добро опремљена.

Директор Основне школе "Алекса Шантић" Свјетлана Радусин напоменула је да је показна вјежба изведена у овој школи први пут у сарадњи са бањалучком Ватрогасном јединицом од изузетног значаја и да има много бенефита из данашње акције.

"Имали смо откривање пожара, дојаву, евакуацију ученика и гашење пожара, а приликом извођења вјежбе уочени су неки недостаци које је потребно отклонити како би овај начин наше активности био што ефикаснији", рекла је Радусинова.

Она је нагласила да су у вјежби учествовали сви ученици прве смјене, њих око 300, од најмлађег узраста до деветог разреда, као и наставници, који су упознати више о организацији, начину рада и дојави пожара.

Показна вјежба за бањалучке основце (Фото: Срна)

Представник "Каритаса" Бањалука и координатор пројекта "Смањивање ризика од природних непогода" Никица Прскало навео је да је ова акција дио активности које "Каритас" спроводи на ширем бањалучком подручју, додавши да се овај пројекат спроводи већ четврту годину у Бањалуци.

"Једна од активности је и ватрогасна вјежба, односно вјежба евакуације из основне школе", каже Прскало.

Он је додао да је вјежба уједно и одговор на посљедице поплава које су се у БиХ догодиле 2014. године.

"Тада смо видјели да су локалне заједнице практично непсремне на природне катастрофе, а данашња показна вјежба је једна од активности усмјерена на едукацију локалне заједнице у санацији природних непогода и интервенцијама у оваквим ситуацијама", рекао је Прскало.

Након показне вјежбе у којој је, осим 12 припадника Ватрогасне јединице са два возила, учествовала екипа Црвеног крста, представљена је опрема возила која су учествовала у вјежби и извршена обука присутних са апаратима за почетно гашење пожара.