latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:56 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Представљена дјела Душка Петровића

На штанду Републике Српске, у оквиру Међународног београдског сајма књига, данас су представљена дјела српског пјесника и сатиричара Душка Петровића - књига поезије "У капели радости", збирка сатире "У држави која је нужни смештај", као и књига бесједа, разговора и критика "У споју духовитости и духовности".
Београд: Сајам књиге - представљена дјела Душка Петровића - Фото: СРНА
Београд: Сајам књиге - представљена дјела Душка ПетровићаФото: СРНА

Ријеч је о издањима објављеним поводом 50 година Петровићевог књижевног рада, а издавачи су Представништво Републике Српске у Србији, издавачка кућа "Бесједа" из Бањалуке и Фондација "Радост" Београд.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је прави разлог да Представништво буде суиздавач ових дјела јесте чињеница да Петровић, као успјешан аутор, има заиста широко поље стварања - од лирске поезије и лирске прозе, преко кратких прича, сатиричне поезије и комедије, па бесједа и полемика до сатиричних афоризама.

Немања Мишић из штампарије гдје су штампана Петровићева дјела нагласио је да је већ неколико пута предлагао ауторима да на своје књиге ставе ку-ер /QР/ код како би читаоци могли да путем мобилних телефона чују и виде како то што они читају говори аутор књиге.

Петровић је рекао да је прије пола вијека повјеровао у моћ књижевне, лирске и сатиричне ријечи и да у њу и данас вјерује "несмањеном снагом и вољом, чак и у оваквом невремену".

Лирика и сатира Душка Петровића уврштене су у 28 зборника и антологија од чега су три антологије на руском и по једна на њемачком, словеначком, пољском, бугарском, енглеском и бјелоруском језику.

Као аутор добио је значајне књижевне награде, а као уредник сатиричних часописа и листова више пута је забрањиван.

Петровић је објавио 18 књига лирике и сатире, а писао је и за радио и телевизију, позориште, као и политичке и сатиричне колумне по новинама и часописима Србије и Српске.