latinica  ћирилица
23/10/2018 |  14:34 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Гојковић: Москва боље него ико разумије с чиме се Срби суочавају

Србија улаже све своје снаге у рјешавање питања Косова и Метохије, чувајући безбједност и мир и у томе је досадашња и будућа подршка Русије од непроцјењиве вриједности, рекла је предсједник српског парламента Маја Гојковић обраћајући се посланицима руске Думе.
Маја Гојковић - Фото: РТРС
Маја ГојковићФото: РТРС

"Русија, боље него ико други, разуме са чиме се ми суочавамо", рекла је Гојковићева, наводећи да су руском народу јасни и принципи за које се Србија залаже и стварност свијета у којем се за те принципе бори.

Она је навела да ће питање Космета, које је највеће и најтеже за српски народ и државу и носи глобалне посљедице, захтијевати још много истрајности, мудрости и снаге да би се дошло до праведног и одрживог рјешења, насупрот бруталном насиљу над невиним и немоћним жртвама, споменицима и црквама, грубој једностраности, сталним провокацијама и површности и цинизму многих.

Гојковићева је рекла и да је познато да је спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ, као и да се залаже да ти процеси буду усклађени са жељом Србије да на међународном регионалном и глобалном плану унапређује сарадњу са партнерима и пријатељским земљама, саопштено је из Скупштине Србије.

Она је истакла да је Србија, у сложеним геополитичким околностима и нестабилном окружењу у парламенту, донијела одлуку о војној неутралности и да нема аспирацију да постане чланица НАТО.

"Имамо сувише тешку историју повезану са овом алијансом да бисмо уопште размишљали о томе. Истовремено, остајемо отворени, а политика војне неутралности то омогућава, за активну сарадњу са свим партнерима и безбедносним актерима у региону и шире, с циљем очувања мира и стабилности", рекла је Гојковићева.

Она је поручила да Србија никада и ни под каквим условима неће уводити било какве санкције Русији, као и да ће скупштинска делегација Србије у Парламентарној скупштини Савјета Европе наставити да се, досљедно и принципијелно, у складу са међународним правом, залаже за пуни повратак права делегације Русије.

Гојковићева је подсјетила да су Срби и Руси увијек били на истој страни историје, у борби за слободу, независност и очување националног идентитета, наводећи да су ти односи издржали испит времена, заједничких трагедија и побједа.

Она је подсјетила да се ове године обиљежава 180 година од успостављања дипломатских односа, 100 година од завршетка Првог свјетског рата, побједа над фашизмом и оцијенила да би српски народ веома тешко опстао и остварио своје националне и државотворне циљеве да није, у кључним историјским тренуцима, имао подршку Русије и руског народа.

Гојковићева је рекла да је поносна што ће 4. новембра српског глумца Милоша Биковића, који је сарађивао и са руским режисером Никитом Михалковим, државном наградом "Медаља Пушкина" одликовати предсједник Русије Владимир Путин.

"Медаља Пушкина" је медаља која се додјељује за услуге у области културе, просвјете, друштвених наука, литературе и умјетности.

Гојковићева предводи парламентарну делегацију на Трећој сједници Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и руске Думе у Москви.