latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:01 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Брчко: Финансијска помоћ за вантјелесну оплодњу

Захваљујући програму финансијске помоћи за вантјелесну оплодњу у дистрикту Брчко, у претходних осам година на свијет је дошло више од 70 дјевојчица и дјечака. Програм помоћи спроводи Фонд здраственог осигурања.

Брачни парови који испуњавају прописане услове за помоћ при вантјелесној оплодњи то право до сада су могли користити два пута. Одлуком Владе дистрикта, уведена је помоћ и за трећи покушај. А старосна граница мајки са 42 године помјерена је на 45.

- Искрено се надам да ће то бити пракса, која ће се проводити сваке године. Оно што ћемо ми, као Удружење "Беба више", наставити да заговарамо је доношење закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи, који још увијек не постоји у Брчко дистрикту - истиче Жељко Лазаревић, предсједник Удружења "Беба више".

Кроз програм помоћи у репродукцији, у дистрикту Брчко до сада је прошло више 160 пацијенткиња.

- Од 2010. године, у оквиру Фонда здравственог осигурања дистрикта, постоји пројекат којим се суфинасира вантјелесна оплодња у два покушаја. У тај пројект улазе брачни парови који задовољавају одређене медицинске и немедицинске критерије - наводи Бегзудин Ахметовић из Комисије за вантјелесну оплодњу ФЗО Брчко.

Влада дистрикта обезбиједила је средства и за рефундацију трећег покушаја.

- Од ове године смо предузели неколико важних активности. Између осталог, и издвјање додатних средстава за трећи покушај вантјелесне оплодње, јер трошкове тог покушаја сноси Влада дистрикта и за те намјене из буџета је издвојено 165.000 КМ - каже Синиша Милић, градоначелник дистрикта Брчко.

Измјеном Закона о дјечијој заштити у дистрикту Брчко повећан је и мјесечни матерински додатак са 100 на 416 КМ. Право на коришћење за прво и друго дијете трајаће 12, а за треће 18 мјесеци.