latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:54 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Добојски буџет на удару критика

Нацртом за наредну годину буџет града Добоја износи 35.560.000 КМ. Иако јавне расправе тек предстоје, буџет је већ на удару бројних критика.

Одборници замјерају што ни овај као и претходни буџет неће створити предуслове за инвестирање. Сматрају да је то што град још нема индустријску зону кључ проблема код запошљавања.

Слободан Васиљевић, одборник ПДП-а истиче да је требало више храбрости међу одборницима.

- Предлагао сам да направимо искорак, да дио средстава одвојимо и идемо у куповину земљишта, а да се не бавимо земљиштем гдје предвиђена индустријска зона има неријешен статус - истиче Васиљевић.

Надлежни кажу да је "запело" око израде просторног плана индустријске зоне. Процес су отпочели 2012. године, али до данас нису успјели да одаберу извођача.

- Жалбе, па тужбе, поступак је нон стоп у току. Шест година траје процедура, надам се да ће до 2019. године просторни план бити усвојен и да ће се коначно покренути индустријска зона - напомиње Небојша Марић, бивши замјеник градоначелника Добоја.

У СНСД-у чекају јавну расправу. Кажу да су припремили списак својих приједлога, а најважнији се односе такође на привлачење инвеститора .

- Тражићемо да се доста тога уврсти у буџет, а поготово кад је у питању смањење стопе ренте код извођача и инвеститора - истакла је Сања Вулић, одборница СНСД-а.

У Нацрту поново нема Организације породица погинулих бораца, нити средстава за градњу централног споменика.

- Знали смо унапријед да нас неће бити све док је ова гарнитура власти у Добоју. За породице погинулих бораца, не да нема мјеста у буџету, већ по њиховим схватањима за нас нема мјеста ни у Добоју - разочарано је констатовао Драго Јовић, предсједник Организације породица погинулих бораца И несталих цивила у Добоју.

Јовић каже да им је помоћ стигла из сусједне општине Станари, а својих дневница одрекли су се добојски одборници из Социјалистичке партије, па ће организација опстати и без новца из градске касе.