latinica  ћирилица
23/10/2018 |  16:15 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Бољи услови живота за 140 ромских породица у БиХ

За 140 ромских породица на подручју Тузле, Зенице, Бијељине, Грачанице, Завидовића, Какња, Бановића, Модриче и Брчког обезбијеђени су станови у оквиру друге фазе пројекта "Roma Action" , у вриједности већој од 2,8 милиона евра.
Сарајево - ЕУ - пројекти - Фото: СРНА
Сарајево - ЕУ - пројектиФото: СРНА

Овај пројекат финансирала је ЕУ са 2,5 милиона евра, док су остала средства обезбиједиле локалне власти.

Реконструисане куће или новоизграђене зграде за социјално становање обезбијеђене су за 652 члана ромских породица, од којих је најмање 320 дјеце, саопштено је из хуманитарне организације "Hilfsverk Austrija internešnel", која је спровела овај пројекат.

Пројекат је побољшао животне услове за више од 200 ромских породица кроз инфраструктурне интервенције, али и ојачао економско укључење Рома промоцијом регистрације грађана, те приступом образовању, запошљавању и здравственој заштити.

Шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас на завршној конференцији, на којој је представљен пројекат, да се Роми и даље суочавају са многобројним потешкоћама - недостатком посла, образовања и здравствене заштите, због чега је Унија уложила додатне напоре како би олакшала њихову интеграцију у друштву.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац нагласила је да су у фокусу овог пројекта биле најугроженије ромске породице са подручја која су погођена поплавама.

Директор хуманитарне организације "Hilfsverk Austrija internešnel", за БиХ Сузана Јашаревић навела је да је, захваљујући средствима ЕУ и БиХ, имплементирано више од 5,8 милиона евра помоћи у оквиру двије фазе овог пројекта, те да су трајно побољшани услови живота за више од 280 ромских породица.