latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:25 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

ЕУ за бизнис: Мала привреда, велики новац

Десет милиона евра из европског фонда биће додијељено привредницима у БиХ. Дио је то пројекта "ЕУ за бизнис", који подржава развој конкурентне и иновативне домаће економије ради подршке приватном сектору. Ријеч је о четворогодишњем пројекту вриједном 16,1 милиона евра.

Да би добили новац из европског програма, предузетници би требало да аплицирају на седам позива, који ће бити објављени у новембру и трајаће годину дана. Око 20 милиона КМ бесповратне помоћи биће усмјерено у извоз, туризам, предузетништво и пољопривреду и рурални развој. Грантови од 50 до 200 хиљада евра биће додијељени домаћим компанијама, предузетницима и брзо-растућим фирмама.

"То значи да ће приједлози који у себи садрже активности усмјерене према креирању нових радних мјеста, побољшању активности производа, изградњи капацитета радне снаге или одстрањивања препрека за раст и развој циљног сектора, добити највише бодова и да ће тако допринијети остваривању циљева пројекта”,  истакао је Глигор Стојков, пројектни менаџер у ГИЗ. 

Овакви услови заинтересовали су бројне привреднике. Фирма Сим техник из Котор Вароша, која запошљава око 300 радника, бави се машинском обрадом метала и пластике, извозно је оријентисана и стреми иновацијама.

"Планирамо уводити нове технологије, нове мјерне уређаје, проширење производње. Запослили смо 83 радника прошле године, 70 ове и у плану је и даље. Ту би нам добро дошла подршка од ЕУ и од државе - поручује Немања Савић из ове фирме.

У БиХ су и раније спроведени слични пројекти. Агенција за развој предузећа из Бањалуке користила је средства Међународне организације рада и реализовала пројекат "Партнерства за квалитетна радна мјеста и запошљавање". Успостављено је партнерство са општином Прњавор, тамошњом Основном школом "Иво Андрић" и израђен је акциони план запошљавања.

"Током пројекта траје обука за незапослене, која обухвата око 250 лица и још око 50 у индустрији. Морамо се похвалити да је већина добила посао у индустријским предузећима”, нагласила је Јелена Прохаска из Агенције за развој предузећа Еда, Бањалука.

Корисници ранијих европских програма указују на дуготрајне и компликоване процедуре аплицирања, али истичу добру сарадњу и резултате. Колегама савјетују да у процесу аплицирања буду прецизни, али и да све финансијске токове приказују транспарентно и коректно.