latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:30 ⇒ 18:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Нађене Кашогијеве ствари у аутомобилу конзулата (ФОТО)

Форензичари су пронашли два кофера са личним стварима убијеног новинара Џамала Кашогија, у паркираном возилу које припада саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијски тим истражитеља био је присутан заједно са турским истражитељима када је аутомобил претражен, јавља Ројтерс.

Тијело убијеног новинара још није пронађено.

Неименовани амерички званичник изјавио је да се директорка ЦИА Ђина Хаспел налази у Турској како би проучила случај убијеног саудијског новинара.

АП наводи да је њена посјета услиједила дан након што је предсједник САД Доналд Трамп поручио да није задовољан објашњењем Ријада у вези са смрћу Кашогија прије три недјеље у саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијске власти су саопштиле да је он убијен у тучи, док турски званичници тврде да је 59-годишњег колумнисту Вашингтон поста напао и убио саудијски тим у којем је било 15 људи.

Аутомобил убијеног новинара

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган казао је да жели да се групи од 18 осумњичених, који су приведени у Саудијској Арабији, суди пред турским судовима.

Британска телевизија Скај њуз објавила је раније данас, позивајући се на неименоване изворе, да је тијело Кашогија пронађено у башти резиденције саудијског конзула у Истанбулу и да је "раскомадано", а да му је лице "унакажено".

Ердоган разговарао са породицом убијеног новинара

Ердоган је разговарао телефоном са члановима породице убијеног Кашогија и изјавио им саучешће, те обећао да ће Турска урадити све што буде могла да се ријеши његово убиство, јавља Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе из турског предсједништва.

Они су изјавили да је Ердоган изразио своју најдубљу тугу због Кашогијевог убиства, а да је разговарао и с Кашогијевим сином Абдулахом.

Ердоган је раније данас изјавио да је "свирепо убиство Кашогија увреда за цијело човјечанство" и нагласио да се оно није догодило спонтано, већ да је било унапријед планирано.

Како је рекао, за убиство саудијског новинара је одговорно 18 особа, од којих је 15 стигло из Саудијске Арабије у Турску да би то извршили, а троје су радници Конзулата у Истанбулу у којем се убиство догодило.

Као доказе Ердоган је изнио тврдње да су уклоњени хард дискови на којим се чувају снимци сбезбједносних камера у конзулату.

Кашоги је нестао 2. октобра, а Саудијска Арабија признала је да је новинар убијен, након наводне туче у саудијском конзулату у Истанбулу.