latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:52 | Аутор: СРНА

Самопроглашено Косово неће бити примљено у Интерпол

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да не очекује пријем самопроглашеног Косова у Интерпол ни ове године и изразио наду да државе чланице ове међународне полицијске агенције неће кршити међународно право, нити дозволити њену политизацију.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је подсјетио да је Интерпол на прошлогодишњем засједању усвојио резолуцију која прописује да земље које траже пријем у ову агенцију морају бити чланице УН или имати статус посматрача у УН, а самопроглашено Косово није ни једно, ни друго.

"Не могу ни да замислим да би угледна и професионална полицијска организација каква је Интерпол погазила сопствену резолуцију и зато не очекујем да ће такозвано Косово бити примљено у чланство", навео је Стефановић у писаној изјави.

Истакао је да, осим што би пријем самопроглашеног Косова представљао најгрубље кршење међународног права, не треба ни подсјећати на општепознату чињеницу да самопроглашене приштинске институције нису у стању да обезбиједе ни минимум безбједности грађанима који живе у јужној српској покрајини.

"Потпуни је апсурд да људи који су сами на Интерполовим потјерницама због најтежих кривичних дјела сада желе да одлучују о томе ко треба да им се придружи на тој листи, али не на основу правно утемељених аргумената, већ у монтираним процесима чији је сценарио унапред познат", напомиње Стефановић.

Према његовим ријечима, несумњиво је да би бившим припадницима терористичке Ослободилачке војске Косова пријем Косова у Интерпол служио за реваншизам према српском становништву, прије свега према припадницима полиције и војске који су тамо бранили српски народ.

"Они тај пријем свакако не желе због борбе против криминала. Чињеница да већ постојеће канале комуникације путем Унмика са Интерполом апсолутно не користе и да немају никакву размену информација, јасно говори да им полицијска сарадња није циљ. Зато не очекујем да ће чланице Интерпола подржати захтјев такозваног Косова и дозволити политизацију ове професионалне организације", поручио је Стефановић.