latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:57 ⇒ 24/10/2018 | 11:26 | Аутор: РТРС

Како до већине на нивоу БиХ, ко ће с ким у коалицију?

Након што ЦИК прогласи коначне изборне резултате, формирање власти на нивоу БиХ могло би потрајати. Све је изгледа постало сложеније избором Жељка Комшића у Предсједништво БиХ, јер су странке окупљене око ХДЗ-а и даље категоричне- без измјене Изборног закона, нема спровођења изборних резултата. За сада је извјесно да ће бити успостављена програмска сарадња и партнерство између СНСД и ХДЗ БиХ. Из СДА поручују да без њих ниједна коалиција није могућа.

Први предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и актуелни хрватски члан Драган Човић сагласни су да треба радити на измјенама Изборног закона. Додик каже да је отворен за разговоре о свим темама и за сарадњу с политичарима који дијеле ставове СНСД-а, попут лидера ХДЗ-а.

- Постизборна коалиција СНСД-а и ХДЗ-а могла би да буде програмска. Радићемо на стварима око којих постоји заједнички интерес у служби БиХ. Међутим, то што ХДЗ заговара улазак у НАТО не подржавамо, ту нема усаглашавања и јасно је да без наше воље тога и нема - рекао је Додик за Српски телеграф.

Након прошлонедјељног сусрета, Човић изражава очекивање да ће се са Додиком веома брзо и формално сусрести. И даље понавља да без промјене Изборног закона, нема формирања власти, а ни коалиција.

- ХДЗ ће коалирати с партнерима с којима може направити будућност. Ко то разумије, партнер је - рекао је Човић.

Истовремено, СДА очекује брзу примјену изборних резултата. Новоизабрани бошњачки члан бх. Предсједништва Шефик Џаферовић каже да је преурањено говорити о коалицијама, али јасно је, истиче, да се без СДА не може.

- Нама је потребна програмска парламентарна већина, али без СДА не може. СДА ће бити стуб широке парламентарне већине - наглашава Џаферовић.

Политички аналитичар Жарко Папић, каже да је "важно да се не понови катастрофална грешка Бакира Изетбеговића да за коалиционог партнера бира СзП ".

- Веома је добро што је прва изјава Додика била да он поштује вољу других народа. Бакир Изетбеговић је трговао са наводном кооперативношћу - каже Папић.

Оно што је и прије избора било јасно, сада је више него очигледно. До већине на нивоу БиХ ће се тешко доћи, јер ће све зависити од партнера у Федерацији. А тамо се, као и на нивоу БиХ, ништа неће моћи направити без ХДЗ-а, на чије услове, бар за сада, нико од бошњачких политичких странака није одговорио позитивно.