latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:00 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Београд: Представљена књига "Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба"

Књига "Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба", чији је аутор пензионисани генерал Винко Пандуревић, представљена је вечерас на штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду.
Београд - Књига "Нови хладни рат и Србија - геополитицка стварност Срба" -
Београд - Књига "Нови хладни рат и Србија - геополитицка стварност Срба"

О значају овог дјела, које су објавили београдски "Свет књиге" и представништво Републике Српске у Србији, говорио је политички аналитичар Александар Павић, који је посебно нагласио његову свеобухватност.

"Главни утисак о овој књизи је њена свеобухватност. Она је у исто време геополитичка и бави се унутрашњом националном политиком на нивоу простора, где је живео и ратовао српски народ", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, књига ставља у контекст савремене догађаје и нови хладни рат, као што и сам наслов говори, те шта је положај Србије у свему томе.

"Књига говори и о томе шта би, према мишљењу аутора, требало урадити, и то на основу његовог врло богатог војничког, образовног, социолошког и политичког искуства", рекао је Павић.

Павић је навео да се ово дјело бави и свјетским и локалним питањима, али да све то ставља у цјелину коју је лако разумјети.

Пандуревић је указао на значај четвртог дијела књиге који се тиче постдејтонске БиХ и присјећања на одређене ратне догађаје.

"У поглављу о постдејтонској БиХ, односно одбрани Републике Српске, значајне су теме које се тичу очувања њеног назива, симбола и њених уставних надлежности", рекао је Пандуревић Срни.

Према његовим ријечима, занимљив је и дио који се тиче неких ратних догађаја путем везивања са актуелном ситуацијом данас у Републици Српској и уопште у БиХ.

Он каже да треба истаћи и све веће интересовање Кине и Русије за Балкан и сучељавање Русије и САД на простору Балкан.

"Постоји један троугао чији је врх забоден у само срце Београда, а на краковима троугла клате се Русија и САД у својим надметањима. Русија дјелује на овим просторима са најбољим намјерама заштите суверенитета Србије, док САД настоји на сваки начин да истисне Русију са овог простора", рекао је Пандуревић.