latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:07 ⇒ 24/10/2018 | 09:10 | Аутор: РТРС

Укио банка и Павгорд за договор

Правни тим литванске Укио банке и фирме Павгорд сматра да би у судском поступку са Фабриком глинице Бирач у стечају и Алумином из Зворника најбоље било постићи договор, чији је циљ очување ових привредних колектива и истиче да су укупна потраживања Укио банке и Павгорда већа од 220 милиона КМ. Тврдње заснивају на другој пресуди Врховног суда Републике Српске, која је стигла прије неколико дана.

Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуде судова у Литванији којим су одбачене тужбе компанија из Бирач групе против Укио банке и Павгорда. Правни тим Укио Банке и Павгорда сматра да су тужбама фирме из групације Бирач покушале да пониште уговоре о кредитима у Литванији.

- Тај поступак је правоснажно окончан у корист Укио банке и Павгорда и тужбени захтјев којим је тражено да се тај уговор прогласи ништавним је одбијен у цијелости, јер самим тим основна потраживања су и даље остала на снази а тиме и заложна права и даље су на правној снази и ничим нису доведена у питање - каже Огњен Богданић из адвокатске канцеларије Сајић.

Адвокат Алумине, Владимир Милошевић, очекује да правосуђе Републике Српске стави тачку на атак према Алумини и Бирчу.

- То што је Укио банка дала 155 милиона КМ својим литванским фирмама и то што су паре вјероватно завршиле у приватним џеповима, не може бити основ за обавезивање Алумине или Бирача и у том погледу предлажем да поврат тог дуга траже од оних који су узели овај кредит. Апсурдно је говорити о неком дугу зворничких фирми, кад ниједна марка није ушла у државу, а још је апсурдније да се говори о наплати дуга када имате истрагу које води Тужилаштво БиХ и то баш у погледу ових залога које је преузео Павгорд - каже Милошевић.

Подсјећамо, Врховни суд Републике Српске одбио је ревизију литванске Укио банке и потврдио да ова банка неосновано потражује средства од Фабрике глинице Бирач у стечају, друга страна најавила је апелацију Уставном суду БиХ.