latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:13 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Воће родило, берача нигдје!

На плантажама градишког поткозарја ове јесени рекордан род јабуке. Због недостатка берача берба ће потрајати дуже од уобичајеног рока.

На плантажама породице Дојчиновић из Доњих Подградаца протеклих година бербу је у роковима обављало око 10 берача. Ове године у берби је свакодневно дупло више берача који не могу да оберу род који износи око 70 тона по хектару.

"Велики је род ове године и потребно нам је најмање 20 берача које позајмљујемо од других воћара и тако се сналазимо", каже Михајло Дојчиновић, воћар из Доњих Подградаца.

Иако су евиденције Завода за запошљавање Градишка пуне незпослених, мало се ко одлучује за послове бербе. За разлику од оних на улици, радници у воћњаку, који раде за просјечну сатницу од четири КМ, имају другачије мишљење.

"Исплати се. Ово ми је већ седма сезона овдје у берби и задовољан сам свим, смјештајем, плаћањем, исхраном", истиче Недељко Павловић, берач из Теслића.

Радник ангажован на берби за мјесец дана може да заради од 1.000 до 1.200 КМ. Дневница је од 35 до 40 КМ. У већини воћњака обезбијеђена су два оброка, кафа, а негдје и превоз и смјештај.