latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:57 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Могерини: Брисел сарађује са Г7 у вези са убиством новинара

Европска унија сарађује са групом седам индустријски најразвијенихих сила како би координисала реаговање на убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, изјавила је високи представник ЕУ за спољну политку и безбједност Федерика Могерини.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Она је посланицима у Европском парламенту у Бриселу рекла да ће даља реаговања ЕУ зависити од наредних корака које ће предузети власти Саудијске Арабије.

Могеринијева је позвала Ријад да прослиједи све информације које има у вези са случајем Кашогија и да омогући да они који су одговорни за убиство новинара буду изведени прад лице правде, јавио је АП.

ЕУ, Канада, Француска, Њемачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД најстроже су осудиле убиство Кашогија, који је нестао након уласка у саудијски Конзулат у Истанбулу 2. октобра, гдје је, како тврде саудијске власти, "убијен у тучи".

Министри земаља Г7 позвали су на темељну, кредибилну и брзу истрагу о убиству, које је, према њиховом мишљењу, показало да постоји потреба за заштитом новинара и њиховог права слободе говора.