latinica  ћирилица
23/10/2018 |  21:58 | Аутор: РТС

Дачић: Докле ће Албанцима да се толерише неиспуњавање обавеза?

Потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да Приштина стално тражи алиби за неиспуњавање потписаних споразума. Додао је да самопроглашено Косово не жели да уђе у Интерпол због борбе против криминала, већ да би се показало и доказало као "држава". Поручује да, док је Резолуција 1244 на снази, нема никакве "војске Косова".
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Дачић је рекао да је иницијатива за трансформацију Косовских безбједносних снага покушај неких западних земаља да задовоље пиштинске власти.

Подсјетио је на саопштење Маје Коцијанчич, портпаролке високе представнице ЕУ, уз опаску да она увијек прича са ставом "који осуђује све стране или позива све стране", али додаје да је данас јасно рекла да они подржавају трансформацију КБС-а, али само по уставу.

- Ово је супротно уставу. Према томе, од тога нема ништа - рекао је Дачић.

Истиче да су САД прошли пут биле жестоке у реакцији, а "сада су их мало пустили због унутрашње политичке сцене".

Дачић каже да се, откако је потписан Бриселски споразум, стално тражи алиби да се он не испуњава.

- И то је оно што иритира. Докле ће више Албанци да буду толерисани као неко ко не испуњава оно што потпише и као они који изазивају нестабилност у региону - рекао је министар спољних послова Србије.

Говорећи о иницијативи да самопроглашено Косово уђе у Интерпол, Дачић каже да је то сулуда ситуација зато што Косово сарађује са Интерполом преко Унмика.

- Косово неће у Интерпол да би сарађивало у борби против криминала и тероризма. Косово хоће у Интерпол да би се показало и доказало као држава. Зато и неће ући у Интерпол - навео је Дачић.

Упитао је и шта ће приштинским властима војска.

- Резолуција 1244 говори о томе да је једина оружана сила на КиМ Кфор. Она није промијењена, није укинута. Док је она на снази, нема никакве војске Косова - навео је Дачић.

Додаје и да се Србима у БиХ не свиђа високи представник.

- Шта ће високи представник у БиХ 25 година послије рата? А овдје, на Косову, кажу треба да оде - рекао је Дачић говорећи о захтјеву за повлачење Унмика.

Каже да тај захтјев не долази из САД него из Приштине.

- Велика је разлика кад говори неко из Приштине и када говори Ники Хејли. Али могу да говоре колико хоће - рекао је Дачић уз констатацију да је Савјет безбједности УН колективно тијело и да, док су Русија и Кина у СБ, то никад неће проћи.

Потпредсједник Владе је указао и на инциденте када Срби дођу на гробља својих предака на КиМ и на сталне пријетње и звецкање оружјем.