latinica  ћирилица
23/10/2018 |  22:13 ⇒ 24/10/2018 | 11:29 | Аутор: СРНА

Васић: На нивоу БиХ потребна велика коалиција СНСД-а, СДС-а и ДНС-а

Политички аналитичар Рајко Васић сматра да ће у Републици Српској власт на вријеме формирати странке из досадашње владајуће коалиције, те да би требало учинити све да на нивоу БиХ буде могућа велика коалиција СНСД-а, СДС-а и ДНС-а.
Рајко Васић - Фото: РТРС
Рајко ВасићФото: РТРС

- У Сарајеву се не може бити опозиција Републици Српској, нити се у Сарајеву може бити власт Републици Српској - рекао је Васић вечерас за Алтернативну телевизију и нагласио да у Сарајеву мора постојати српски фронт.

Одговарајући на питање да ли је на нивоу БиХ могућа велика коалиција СНСД-а, СДС-а и ДНС-а, Васић је рекао да се на нивоу БиХ морају привући људи из СДС-а.

Он сматра да ће се добар дио чланства СДС-а приклонити СНСД-у и истиче да то не била сарадња са СНСД-ом, већ првенствено сарадња за Републику Српску.

Васић, који је и члан Главног одбора СНСД-а, тврди да у ПДП-у постоји струја која сматра да треба сарађивати са СНСД-ом у вези са уласком у власт, као и да је именован човјек за вођење евентуалних преговора са СНСД-ом, који није лидер странке Бранислав Бореновић.

Он истиче да је СНСД два пута значајнија и моћнија на политичкој сцени него СДС, иако је, како је оцијенио, СНСД "на изборима показао пасивност, неорганизованост и није узео гласове који су могли да му припадну".

- То је велика грешка. То се не смије догађати. Политичка странка мора да искористи своју важност на политичкој сцени. Не можемо живјети од појединачних кандидата - напомиње Васић.

Према његовом мишљењу, смјене и оставке које се ових дана дешавају су нормалне и представљају поруке коалиционим партнерима за убудуће, да ће морати другачије и одговорније да се односе према власти.

Васић наглашава да није вјероватно да ДНС добије мјесто премијера, јер немају кадар који се може такмичити са кадром СНСД-а, као што је Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија Републике Српске.

Он каже да су резултати избора за њега очекивани, осим оних у Бањалуци, гдје је било манипулација на бирачким одборима, и то, како наводи, треба истражити.

- На изборима 7. октобра је било манипулација, али о томе нема право да прича кандидат Савеза за побједу Вукота Говедарица, који је у Бањалуци добио гласове који нису његови. За резултат Говедарице у Бањалуци заслужне су параструктуре, од разних тајних службашких организација, насљедника УДБЕ везаних за Србију до оних који раде са странцима и манипулишу - наводи Васић.

Он каже да је у Бањалуци фокусирана сва сила снага које су требале да сруше СНСД и Милорада Додика.

- У то су укључени "Правда за Давида", напад зољом на зграду Аграма, БН телевизија и блогер Слободан Васковић, као и тајни службеници којих има више него што мислимо - тврди Васић.

Према његовим ријечима, случај Драгичевић је имао минималан утицај на резултат Вукоте Говедарице јер сви знају да је у политичке сврхе злоупотријебљена несрећа једног младића и породице.

- Људи су много прије Трга одлучили за кога ће гласати. Пробосанска политика коју је покренуо СДС и коју је прихватио Младен Босић коштала је ову странку. То је било јасно - каже Васић.

Он наглашава да објективно новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић не може изгубити од Вукоте Говедарице у Бањалуци, нити новоизабрани српски члан Предсједништва Милорад Додик од кандидата СзП-а Младена Иванића.

- Додик је овим избором наставио свој природни, политички ток. Било би нелогично да врати први мандат и требало би да се Сарајеву и америчкој Амбасади представи у новом свјетлу на мјесту члана Предсједништва БиХ, а у други мандат не мора да иде - сматра Васић.