latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:02 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Пред бањалучким одборницима четири кључна концепта за бољи град

Укупно 207 пројеката и мјера за које би до 2022. године из буџета града Бањалука и екстерних извора требало издвојити 338 милиона марака, предвиђено је Нацртом стратегије интегрисаног развоја града, која ће се данас наћи пред одборницима Скупштине града.
Скупштина Града Бања Лука - Фото: РТРС
Скупштина Града Бања ЛукаФото: РТРС

Ријеч је о кључном стратешко-планском документу који треба да усмјерава и подстиче будући раст и развој града.

Према овом стратешком документу који одређује планове за развој Бањалуке до 2027. године, град је пред себе поставио четири стратешка циља.

Првим циљем жели се успоставити повољно пословно окружење, са јаком и конкурентном привредом и растом домаћих и страних инвестиција, при чему се жели постићи смањење стопе незапослености за десет одсто, повећање броја запослених у производним дјелатностима за најмање 30 одсто и повећање инвестиција за 50 одсто, као и бруто плате за 20 процената.

Други циљ је Бањалуку направити модерном, урбаном средином, заснованом на концепту "паметног града", а у складу са тим жели се постићи да 30 одсто више грађана користи информационо-комуникационе технологије, 20 одсто више плаћања електронским путем и да 40 одсто од свих услуга Градске управе, буде дигитализовано.

С друге стране, концепт "зелени град" подразумијева еколошки одржив, комунално опремљен, енергетски ефикасан и безбједан град у којем би у наредних десет година 90 одсто домаћинстава било прикључено на водоводну мрежу, 80 одсто на канализациону мрежу, побољшано прикупљање и одвоз смећа, смањена емисија угљен-диоксида и увећан број зелених површина.

Четврти стратешки циљ је Бањалука као препознатљив регионални, образовни, здравствени, културни и спортски центар, унапријеђене социјалне инклузије.

У наредној деценији очекује се повећање улагања од 30 одсто у спорт и културу, као и 50 одсто више средстава из екстерних извора, као и да проценат становника из категорије "испод границе сиромаштва" , буде мањи од десет одсто.

Након усвајања Нацрта овог документа, стратегија развоја биће упућена у јавну расправу.

На сједници бањалучког парламента одборници ће разматрати и приједлоге одлука о именовању чланова Форума за безбједност грађана, о кориштењу дијела локације у Дракулићу за реализацију пројекта "Бањалучка градска башта" и измјену Одлуке о комуналном реду.

Пред одборницима ће бити и извјештај о реализацији програма коришћења подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2017. годину, као и већи број одлука о додјели у закуп пословних просторија под посебним условима.

На дневном реду је и већи број нацрта регулационих планова, извјештаји о реализацији годишњег програма Центра за предшколско васпитање и образовање за радну 2017/2018. годину и програм рада те установе за 2018/2019. годину.