latinica  ћирилица
25/10/2018 |  12:41 | Аутор: СРНА

Министарству безбједности од јуна уплаћено скоро милион евра

На Јединствени рачун трезора БиХ од јуна до данас уплаћено је скоро два милиона КМ, намијењих за потребе миграната и рјешавање мигрантске кризе у БиХ, сазнаје Срна у Министарству финансија и трезора БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Према књиговодственој евиденцији, на Јединствени рачун трезора БиХ од јуна до данас уплаћено је 966.781 евра везано за миграције и мигранте. Та средства су евидентирана на Министарство безбједности БиХ, којем је позната намјена и сврха тих средстава", кажу у Министарству финансија и трезора.

Министарство безбједности никада никоме, од почетка мигрантске кризе, није поднијело извјештај о трошењу средстава намијењених за рјешавање проблема мигрантске кризе у БиХ.

У информацији Министарства безбједности која је разматрана на сједници Савјета министара у јулу наведено је да нема средстава за смјештај и исхрану 60 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске који су поводом мигрантске кризе помагали припадницима Граничне полиције БиХ.

"Иако су постојала обећања Међународне организације за миграције /ИОМ/ о финансирању трошкова за смјештај и исхрану 60 припадника МУП-а Републике Српске који су на испомоћи припадницима Граничне полиције БиХ, средства још нису обезбијеђена. Неопходно је да ИОМ одмах провјери могућност за финансирање ових полицајаца с Европском агенцијом за управљање спољним границама", наведено је у информацији коју је потписао министар безбједности Драган Мектић.

У тој информацији је истакнуто и да су представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ навели да је Црвени крст при крају расположивих средстава за потребе миграната и да ће 15. јула остати без средстава.